Vad händer när man är så ledsen och trött att man inte orkar med någonting, när ens hjärta blivit krossat ”i små hjärtebitar”? Som i sina tidigare böcker om Vesta-Linnéa utmanar Tove Appelgren (text) och Salla Savolainen (illustrationer) föreställningen om att bilderböcker måste vara käcka och putslustiga historier. Sympatiskt och fantasifullt tar de an existentiella ämnen, frågor som de flesta av oss någon gång ställs inför.

I den senaste boken, Vesta-Linnéa i månskenet, berättar de om hur det är att vara deprimerad och trött. Fast solen skiner och trädkojan ska bli klar är allt trist och meningslöst. Vesta-Linnéa orkar inte ens gå upp ur sängen. När lillasyster lockar med choklad blir det lite bättre. Till saken hör att mammas väninna Bodil är ännu mer ledsen efter att ha blivit sviken i kärlek. Till och med Brunnshäxan är låg och deppig där hon sitter för sig själv på brunnsbottnen.

Skickligt väver Appelgren in nya infallsvinklar på depression och visar hur det kan ta sig uttryck, men också att det hör livet till att ibland ha ett stort mörker inom sig. Jag uppskattar mycket att hon inte räds att väva samman vuxnas och barns erfarenheter och visa hur mycket vuxna och barn har att lära av varandra. Vesta-Linnéa funderar igenom hela boken kring sorg och glädje. Appelgren lyfter också på ett fint sätt fram vänskapens betydelse. Det är inte ofta vi får möta föräldrarnas vänner i bilderböcker. Jag leker med tanken på vilken berättelse vi hade fått om Bodil vilat upp sig hos sin bästa killkompis?

Savolainen lyckas väl med att skildra berättelsens olika stämningar utan att förlora i expressivitet. Särskilt fint är avsnittet där Vesta-Linnéa funderar i månljuset. Boken förmedlar också hopp för Appelgren berättar inte om en depression som lamslår. Istället visar hon  att plättar med sylt på, vänskap och kojlek gör livet värt att leva. Det är mycket glädjande att bilderböcker av den här typen ges ut för de kompletterar de grälla och endimensionella Disneyinspirerade berättelserna som barnbokmarknaden svämmar över av.

 

Ylva Larsdotter

 

Tove Appelgren (text), Salla Savolainen (illustrationer):
Vesta-Linnéa i månskenet. Schildts & Söderströms, 2013.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.