Det är en energisk stämning som möter mig i foajén till ABF-huset (Arbetarnas bildningsförbund) på Sveavägen i Stockholm lördagen den 23 november.  Människor samtalar, bläddrar i tidskrifter, dricker kaffe, trängs vid bokborden. Människor söker sig uppåt i huset mot rum som heter Palme, Branting, Per Albin. Vi ska delta i någon av de närmare hundra olika föreläsningar och debatter som ordas under dagen.

Det övergripande temat för Socialistiskt forum 2013 är ”Ta språket tillbaka!”. För i takt med att politiken har ändrats i Sverige har ett kamouflerat nyspråk spridit ut sig: medborgaren är numera kund, någonstans blev solidariteten välgörenhet, uppsägningar och omorganisationer kallas samarbetsförhandlingar, främlingsfientlig blev invandringskritisk. Vad betyder det egentligen i praktiken? Som arrangörerna Hanna Holmer och Håkan Wiclander skriver i DN Debatt samma dag: ”Ordsnideriet gör det möjligt att behålla det nyliberala innehållet.”

Själv har jag anmält mig till Rebecka Bohlins och Sara Bergs work-shop Bit inte ihop – feministiskt självförsvar på jobbet. Vi är tjugo kvinnor som lär oss om kvinnors villkor på arbetsmarknaden, feministiskt självförsvar, olika strategier för att synliggöra härskartekniker och sexism och hur vi kan förändra tillsammans genom fackligt engagemang, att känna våra gränser och inte bita ihop. Att ta tillbaka systerskapet. Vi må ha olika arbetsplatser, utbildning, bakgrund men vi delar erfarenheter av stress, sexism, osynliggörande, förlöjligande och tillsammans hittar vi strategier för att få en bättre situation på jobbet.

Jag hör också Kajsa Ekis Ekman föreläsa om krisen i Grekland utifrån sin nya bok Skulden – eurokrisen sedd från Aten. Engagerad, skarp, inkluderande tar hon med oss till krisens Grekland och konstaterar att det som händer där, också händer här.  Grekland håller på att bli totalt uppköpt, privatiserat och är på väg att bli totalitärt styrt av trojkan. Grekland ska spara heter det, men hela sparpaketet och diskursen om att spara är egentligen en kvasifråga påpekar Ekis Ekman; för i vems intresse är det grekiska folket sparar? Ekis Ekman avslutar med att uppmana oss att visa solidaritet med det grekiska folket, som bokstavligen går på knäna. Var det slutar vet vi inte.

När jag lämnar ABF-huset har mörkret fallit över Sveavägen. ABF:s  grand old man – Oscar Olsson beskrev folkbildning som bildning ”för folket och genom folket”. Han skulle ha gillat det här socialistiska forumet, det är jag övertygad om.

 

Ylva Larsdotter


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.