Anna Härmälä har kommit med en andra bilderbok om hundarna i skogen. Den förra, Du hör inte hit, Beiron, handlade om tillhörighet, identitet och rätten att få vara sig själv. Med den nyutkomna Du bestämmer själv, Jori spinner Härmälä vidare på samma teman men den här gången stiftar vi bekantskap med Jori, hunden som över allt annat älskar allt som luktar. Helst vill han njuta i ett slembad. Han vill dela med sig av denna angenäma upplevelse genom att bjuda in sina hundvänner till en gemensam må bra-dag, men då måste han ha ett större badkar. På inrådan och  med vägledning av en kaxig badanka låter han bygga ett spa med alla tillhörande attribut: väldoftande tvålar, massage. Det slemmiga badkaret förpassas till källaren. Men det här är inte vad hundarna i skogen vill ha.

På ett fyndigt sätt kritiserar Härmälä den likriktade spa-kultur som breder ut sig från norr till söder. Det verkar numera finnas en spa-anläggning i varje liten by och det är samma typ av aromterapi och badtofflor som erbjuds till de som har råd att unna sig en helg med avkoppling och livets goda, som det heter i reklamen.

Härmälä lyfter också frågan om makt på bordet. Jori glömmer bort vad han egentligen tycker om och ger besserwissern till badanka alltför mycket makt. Ända tills vännerna säger åt honom att genast sluta med de stolliga doftduscharna. Egentligen vill de ha det stinkande slembadet. Och visst: var och en måste få bli lycklig på sitt vis.

Överlag kommunicerar text och bild på ett lyckat sätt. Bildernas detaljrikedom gör att läsaren gärna stannar kvar på sidorna, spinner vidare och skrattar åt dråpligheterna som hundarna råkar ut för. Det här är en utmärkt högläsningsbok för 2-3 åringar. På ett fint vis lyckas Härmälä visa att vi inte ska lyssna för mycket på vad andra tycker och tänker om våra sätt att leva. Hellre ett slembad i goda vänners lag i skogen än att ensam tvåla in sig på en exklusiv spa-anläggning.

 

Ylva Larsdotter

 

Anna Härmälä (text & bild): Du bestämmer själv, Jori. Schildts & Söderströms, 2013.

 

Lämna en kommentar