De senaste åren har inneburit ett uppsving för ”tanten” och ”gubben”. Yle Fem:s Hjärtevänner har under hösten lärt oss om kärlek på äldre dagar och Elin Ek berättar i Supertanten om tantens ”la dolce vita”. Och nu är pensionärsmakten tillbaka! Det är nämligen dags att ännu en gång ta del av Patriks och Irenes äventyr tillsammans med stans coolaste pensionärsförening. Malin Klingenberg och Joanna Wikström Eklöv berättar en fartfylld historia om möten över klass, köns- och generationsgränser i Irene och sedelsugen. I förra boken Patrik och pensionärsmakten (2010) lärde vi känna den ganska ensamma Patrik och hans klasskompis Irene, en tuffing med trasslig bakgrund. Inte minst introducerades vi för sammanslutningen Pensionärsmakten, som höll reda på stadens kriminella liga. Det har inte gått så bra för skurken Bi-keps och hans anhang, men nu är det dags för den stora kuppen med hjälp av Irenes listiga uppfinning. Såklart stöter de på patrull.

På det stora hela är det här en harmlös, dråplig historia, riktad till barn i mellanstadieåldern. Den är berättad med glimten i ögat. Vikström Eklövs fantasifulla illustrationer höjer stämningen ytterligare. Dock öppnar inte berättelsen upp för ytterligare eftertankar men för barn i bokslukaråldern är det här säkert en riktigt rolig bladvändare.

 

Ylva Larsdotter

Malin Klingenberg (text), Joanna Wikström Eklöv (illustrationer): Irene och sedelsugen. Schildts & Söderströms, 2013.

 

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.