Simma motströms i 80-talets Sverige

av Zinaida Lindén

 

Lukas Moodysson är tillbaka på  mammas gata. Efter det internationellt uppmärksammade plattfallet Mammut (2009) påstod han att han skulle sluta filma. Tack och lov höll han inte sitt löfte. Här kommer en inspirerande julklapp till fansen av hans film Tillsammans (2000).

Vi är bäst! handlar om tre svenska högstadieflickor som upptäcker punken år 1982. Trots att jag aldrig bott i Sverige är jag rätt publik för filmen. Samma år började jag jobba som guide och tolk med svenska turister i mitt hemland. På grund av min intensiva kontakt med dem har jag en massa minnen av det svenska samhället under Olof Palmes andra mandatperiod.

Bobo (Mira Barkhammar) och Klara (Mira Grosin) går i sjuan, har kortklippta punkfrisyrer och engagerar sig både i den kristna debatten och i kärnkraftsfrågan.

Ett av filmens mest talande moment är scenen då flickorna springer uppför en rulltrappa som går neråt. Motströms är ordet! De startar ett band utan att ha några instrument att spela på. De trotsar alla som säger att punken är död. De vägrar att vara till lags – mitt bland de discodansande, hånfulla barbietjejerna.

Ändå är detta ingen ny Fucking Åmål. ”Till skillnad från Elin i Fucking Åmål har de tillgång till ett kulturellt kapital som gör att de kan formulera sig, ta plats och våga boka tid i fritidsgårdens replokal”, påpekar Karoline Eriksson i SvD.

De vuxna i filmen är lite väl karrikatyrmässiga, men igenkänneliga och tidstypiska: Bobos mamma (Anna Rydsgren) som deppar i sitt sovrum under en ”Kärleken är fri!”-affisch, de godhjärtade men vilsna fritidsledarna (Johan Liljemark och Mattias Wiberg).

Så finns det killar. Oändligt spännande, men obegripliga. Eller alldeles för gamla. Inte får man väl bli kär i någon som är hela 16 år?

Ibland är filmen lite väl ostrukturerad, men här verkar det vara ett lämpligt konstnärligt grepp. Tillsammans med en tredje tjej, Hedvig (Liv LeMoyne), navigerar Bobo och Klara oss genom den tidens musik där Sex Noll Två av KSMB samsas med negrospiritualen Kumbaya. Några låtar är speciellt skrivna för filmen: Hata sport, Reagan och Brezjnev, fuck off! Bortsett från allt det andra får man tacka Moodysson för hans nyanserade, alternativa gestaltning av ett land som stoltserar med sin självpåtagna roll som världens samvete.

 

Zinaida Lindén

 

Vi är bäst!. Regi Lukas Moodysson. Manus: Lukas och Coco Moodysson (efter hennes serieroman Aldrig godnatt). Foto: Ulf Brantås. Klippning: Michal Leszczylowski. I rollerna: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, Anna Rydsgren, Johan Liljemark

Lämna en kommentar