Ungersk apati efter fortsatt högerstyre

av Joakim Medin

Nationalkonservativa Fidesz behåller makten efter ett orättvist parlamentsval som utöver valfusk inte bjöd på några stora överraskningar. Nu sprider sig en politisk depression och fler kommer att lämna Ungern, tror vänsteroppositionella.

Fidesz, Jobbik, LMP, Kormányváltás. Penis, penis, penis, och sedan ännu en penis, ritade bredvid namnen på alla fyra partikonstellationer som kom in i det ungerska parlamentet.

– Sedan ”Jag känner inte till dem”, skrivet efter alla de mycket små eller fejkade partier som också ställde upp.

På ett café i centrala Budapest sitter Omar Salha från vänsterpartiet Fjärde Republiken och bläddrar på sin smartphone. Han visar upp bilder på röstsedlar som spridits i sociala medier de senaste dagarna. Många har just penisar, könsord eller ”Vilka fan är de här?” kladdade på sig.

– 1,2 procent av alla som röstade lämnade ogiltiga röstsedlar som dessa. Det är över 60 000 människor. Fler än tidigare, och väldigt representativt för situationen, säger Omar Salha.

 

Orbáns sagolika valsystem

Den 6 april gick Ungern till ett viktigt parlamentsval. Men antalet röstande sjönk till 60,2 procent, och få förvånades över slutresultatet. Det finns en växande misstro till politik och partier bland många vanliga ungrare, oavsett ideologi. Samtidigt fick regeringen stark kritik för att hindra oppositionspartier att nå ut till de som ville lyssna, och i ett auktoritärt klimat gynnade makthavarna sin egen position framför andras.

Nationalkonservativa Fidesz med premiärministern Viktor Orbán fick 44,5 procent av rösterna och behåller makten. Fascisterna i Jobbik ökade till 20,5 procent och är nu Europas största högerextrema parti. Gröna LMP klarade sig precis över femprocentströskeln, och den stora center-vänsterkoalitionen Kormányváltás fick bara 26 procent.

I det valsystem som Fidesz ensamt utformat omvandlas deras 44,5 procent till 67 procent av platserna i parlamentet. Trots att de förlorade mer än 600 000 röster jämfört med det förra valet, behåller Fidesz en supermajoritet. Därmed kan de fortsätta omforma landets politiska system helt efter eget tycke, och ingenting har egentligen förändrats.

– Ingen är förvånad, men det är ändå en stor emotionell chock. Oppositionella ungrare är väldigt deprimerade nu. Många ser att det inte finns några starka politiska alternativ till Fidesz, och ger upp hoppet om förändring. Det kommer att bidra till en ännu större apati, menar Omar Salha.

Effekterna syns redan ute på gatorna, förklarar han. Dagen efter valet började det officiella kampanjarbetet för att samla in signaturer, som partier behöver för att få kandidera i EU-parlamentsvalet den 25 maj. Fidesz och Socialistpartiet hämtar säkert dessa signaturer hos sina många medlemmar.

– Men de mindre partierna då? De har knappt synts till på gatorna efter förlusten, säger Salha.

Fjärde Republiken (4K), där Salha är vice ordförande, är en skara unga människor som försökt bilda ett nytt politiskt alternativ. Men 4K var det enda större parti som aktivt deltagit i debatter och kampanjarbetat, utan att ha en egen partilista i valet. De lyckades inte samla in tillräckligt många stödsignaturer från Ungerns politiskt deprimerade befolkning.

Men från ingenstans dök 10 minimala eller tidigare helt okända partier upp, som var och en lämnade in 20 000 signaturer och därmed fick delta i valet med listor. Det avslöjades snart att alla hade kopierat och förfalskat varandras signaturer.

Det var just Salha som gav uppgifterna om detta valfusk till den ungerska pressen – 4K hade erbjudits vara med, men avböjt. Regeringen vägrade dock utreda fusket och de ”fejkade” partierna fick delta, trots att folk aldrig förr hört talas om dem.

– Signalen detta gav var att det demokratiska spelet inte är så viktigt. Och det bekräftade en syn många ungrare redan har på politiken, att det bara handlar om fusk och fula trick.

Inte minst från regeringens sida.

 

Splittrad opposition

Utanför caféfönstret, på Madachtorget i Budapest, står det rader av byggstängsel uppställda. På samma plats hade oppositionspartiet Együtt 2014 i center-vänsterkoalitionen fått polistillstånd att samlas för manifestation och valvaka den 6 april. Men bara två dagar innan förklarade de lokala myndigheterna – som styrs av Fidesz – att torget plötsligt var en byggarbetsplats. Ledaren för Együtt 2014, den förre premiärministern Gordon Bajnai, protesterade mot vad han kallade ett försök från Fidesz att sabotera oppositionens arbete, och såg personligen till att slita ner stängslen.

Utomstående bedömare har varnat för att center-vänsterkoalitionen nu riskerar att falla sönder på samma sätt. Talespersonen för det stora Socialistpartiet har sagt att samarbetsavtalen med småpartierna varit ohållbara. Ingen vet hur länge koalitionen håller. Vad valet också åstadkommit är en ”bayersk modell” i Ungern där en stark centralmakt är omgiven av en lika stark höger- respektive vänsterkraft: Jobbik och Kormányváltás.

– Det är en struktur Orbán konstant pratat om, och nu blev det sant. Nu går det inte längre att kalla vänstern för regeringens ”verkliga” opposition. Det är extremt deprimerande, säger András Istvanffy, partiordförande i 4K som anslutit i cafét.

Ändå har häftiga protester kommit från vänstern efter förlusten, bland annat om odemokratiska inslag i valsystemet. De har betonat de orättvisa reglerna, de omdragna valkretsarna, smutskastningen och den partiska mediebevakningen. Együtt 2014 vill också göra ändringar som ska hindra ”fejkpartier” och stoppa bonusrösterna till valets vinnare. Dessutom vill man ge utlandsarbetande ungrare samma möjlighet till poströstning som de konservativa minoritetsungrarna i grannländerna har. Mycket av kritiken stämde också valobservatörerna från OSSE in i.

Orbán har dock svarat att valsegern är bevis på ett obestridligt stöd för hans politik, och det finns helt enkelt ”ingenting mer att diskutera” med kritikerna. Nu lär regeringen ligga relativt lågt de kommande månaderna. I oktober är det lokalval, och Fidesz vill behålla status quo och inte riskera att förlora röster innan dess, tror András Istvanffy.

Men sedan lär de fortsätta med samma slags kritiserade, odemokratiska politik, och det är här den internationella bevakningen måste fokusera, menar han.

– Jobbik är intressant från utsidan, ett jättelikt fascistparti som hämtat från en Hollywoodfilm. Men inuti den ungerska politiken är det Fidesz som är den stora frågan. Deras styre gör att unga och särskilt utbildade människor flyr för ett fredligare och lättare liv i andra länder. Det kommer att fortsätta nu.

Joakim Medin
Foto:  Thorkil Rothe

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.