Anna Frimans essä Gosskören, som fick tredje pris i fjolårets Hans Ruin-tävling och publicerades i Ny Tid i augusti 2013, ska den 11 maj sändas som radioessä i Radio Vega.

– När jag läste Gosskören i Ny Tid fick jag genast en känsla att den skulle kunna funka som radio. Texten är väldigt stark och bildmässig och den är uppbyggd på ett intressant sätt med ett ständigt sökande: plocka upp, kasta, plocka upp, kasta. Det finns ett lidande i texten som berör, säger journalisten Charlotte Sundström som är projektledare på Radio Vegas Dokumenterat-redaktion.

Många av Ny Tids läsare kommer säkert ihåg essän som handlar om Anna Frimans kamp för att personligen klara av vetskapen om det lidande och den ondska som barn både i Finland och i krigshärdar utomlands blir utsatta för.

”En dag sitter jag hos psykologen. Jag gråter nästan obehärskat. Psykologen frågar varför jag gråter, jag säger att det är för situationen i Syrien. Hon ber mig förklara närmare men det finns liksom inte så mycket att säga, det är som det är med Syrien och vi kan inte lösa det här, på tu man hand.”

Anna Friman, som är förlagsredaktör på Schildts & Söderströms, berättar att essän Gosskören är den första texten där hon skrivit sig fri från något som tyngt henne.

– När jag skrev mig fri blev skrivandet i sig en handling – en handling som gjorde det lättare för mig själv att leva, säger Friman.

I arbetet med att göra Gosskören till en radioessä har texten förkortats med nästan hälften.

– Det kommer andra element som ersätter texten. Vi har arbetat mycket med hur det hela ska berättas på radio, vilka ljudbilder vi vill ha med.

Friman visste genast att hon ville göra om essän för radio.

– Det var väldigt speciellt att gå tillbaka till texten. Jag visste att jag ville göra det, men ställde nog också frågan om jag verkligen ska gå tillbaka. När jag nu pånytt arbetade med texten var mitt förhållningssätt annorlunda, läget för mig själv var inte på samma sätt akut.

Under arbetet med radioessän har Friman och Sundström besökt de platser i staden och de platser i hemmet som beskrivs i Gosskören.

– När vi bandade ljud måste jag gå tillbaka till det tillståndet jag var i då. Vi har jobbat mycket med tonlägen och hur jag kan förändra min röst med akustik. Rösten låter annorlunda exempelvis under ett täcke i motsats till det rena studioljudet. Vi har också testat hur det låter att tala medan jag sitter i en obekväm ställning.

Charlotte Sundström inflikar att de tillsammans med ljudtekniker på Yle har löst frågan om hur ett ljud som symboliserar ondska låter.

– Ljudet skapades med hjälp av en gaffel och en kniv, avslöjar Sundström.

 

Marcus Floman

 

Radioessän Gosskören av Anna Friman och Charlotte Sundström sänds i Radio Vegas Dokumenterat, söndag den 11 maj klockan 10.05. Hans Ruin-essän Gosskören av Anna Friman publicerades i Ny Tid 32/2013 och kan läsas på www.nytid.fi/2013/08/gosskoren

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.