Inget mer dödande för Ukraina

av Janne Wass

Broder skjuter broder i Ukraina – det här var fullständigt otänkbart ännu för ett år sedan, säger den ukrainska akademikern Iryna Vernudyna. Självklart är däremot vem som bär skulden till krisen, menar hon. 

En ensam kvinna står kvar på perrongen efter att passagerarna strömmat ut från tåget som anlänt till Helsingfors från Vasa. Omgiven av ett mindre berg av kappsäckar och väskor organiserar hon sitt bagage och lyser upp då hon ser att hon får bärhjälp.

– Iryna, presenterar hon sig som, med kraftig slavisk brytning.

Iryna Vernudyna är ukrainsk filosofiedoktor, och föreläser speciellt i politisk psykologi. Hon har hållit en föreläsning om situationen i Ukraina ur ett historiskt perspektiv vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa, och har nu några timmar att döda i Helsingfors. Några av dem går åt till att tala med journalister, vilket hon vid det här laget är van vid. Det första hon gör då bagaget är sorterat, är att dra fram det senaste numret av tidningen Pohjalainen, som skrivit en stor artikel om henne, med rubriken ”Respekterad föreläsare önskar Putins död”. 

– Vad gillar du rubriken? Rubriksättaren har visst tagit sig lite journalistiska friheter, skrattar hon och skakar på huvudet.

Det hon egentligen sade till Pohjalainen-journalisten var att det enda som kan få ett slut på krisen i Ukraina är att Rysslands president Vladimir Putin dör, förklarar hon då bagaget har hittat sin väg till en förvaringsbox och vi hittat hår väg till en uteservering i centrum.

I början av veckan beslöt EU om ytterligare sanktioner mot Ryssland, trots en vapenvila i Ukraina. Men enligt Vernudyna har varken sanktioner eller vapenvilor någon större betydelse. Hon menar att Putin är början och slutet på Ukrainas problem.

Ingen diskriminering

Det stora landet ligger som ett gigantiskt badfat mellan öst och väst, och båda sidor vill fylla det med sina egna badankor, och inte ge den andra sidan tillfälle att tvätta sig i det. Att det redan sitter en stor ukrainare i badet verkar vara av mindre betydelse. Landet är fastklämt i ett globalt geopolitiskt spel, som det självt egentligen har väldigt lite att göra med.

– Putins mål är att återuppliva ett Storryssland, att återuppliva Sovjetunionen. I praktiken innebär det att han arbetar för en eurasisk union. Men för att den eurasiska unionen ska ha någon egentlig makt, behöver Putin Ukraina; han behöver det ukrainska folket om konsumenter, och landet som en geografisk gräns mot väst. Utan Ukraina blir det inget av unionen.

Krisen i Ukraina har fått fart på konspirationsteoretiker på båda sidor av stängslet. Dels finns de som ser uttalanden som Iryna Vernudynas som uttryck för rysshat. En del går ännu längre, och påstår att hela krisen i själva verket är orkestrerad av fascister i samråd med USA – och att Putin i själva verket är Ukrainarnas frälsare. Rykten om förföljelser och diskriminering av rysktalande ukrainare har varit utbredda i ryska medier, som en ursäkt för den ryska inblandningen i krisen.

– Men rysktalande har aldrig diskriminerats i Ukraina, det finns absolut ingen historia av sådant.

Internationella människorättsorganisationer och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, ger Vernudyna rätt. Övertramp av högerextrema element i samband med oroligheterna har förekommit, men det finns inga bevis för att man från myndighetshåll har diskriminerat eller våldfört sig på rysktalande invånare. Däremot håller håller Vernudyna med om att det var en blunder av den nytillsatta ukrainska regeringen att rösta igenom ett förslag som skulle avskaffa ryskan som officiellt språk Ukraina. Statsministern Arsenij Jatsenjuk och den tillfälliga presidenten Oleksandr Turtjynov stoppade visserligen lagen innan den hann gå i kraft, men då var skadan redan skedd.

– Regeringen har gjort många, många misstag, säger Vernudyna.

Maktgalen Vladimir

Den andra falangen är den som är övertygad om att Ukraina bara är början för Putin – att Baltikum, Moldavien, Finland och Polen sedan är näst i tur. På den här punkten verkar Vernudyna själv vara en aning osäker.

– Känner du till uttalandena av Illarionov, Putins tidigare rådgivare?

Andrei Illarionov är en av Putins före detta rådgivare som i Svenska Dagbladet under våren sade att det är Putins mål att också återta Finland. Det finns de som fruktar att Ryssland i slutändan vill återta alla de gamla sovjetiska intressesfärerna.

– Fast det är ju svårt att säga. Det är mycket möjligt att Larionov uttalar sig på helt eget bevåg om vad han personligen tror och tänker.

Fast nästan vad som helst är möjligt då det gäller Putin, anser Vernudyna, som säger sig ha studerat vad som händer i hjärnan på folk som sitter för länge på för mycket makt. Enligt henne är det alldeles klart att Vladimir Putins makt har gått honom åt knoppen.

– Det enda det handlar om för honom numera är hur mycket makt han kan tillskansa sig själv. Vi har sett hur han har böjt systemet till sin fördel för att kunna sitta vid makten precis så länge han själv vill. Ryssland är inte en demokrati, det är ett kejsardöme. Och det är ett mönster som går igen i de flesta länder inom den tilltänkta eurasiska unionen. Se på vad det är för länder: Kazakstan, Azerbaidjan … de är alla kungadömen med envåldshärskare.

Vad kan då omvärlden göra? På den punkten är Iryna Vernudyna svävande. Militärt stöd är något som behövs. Men hon uppmanar ändå ingen att ta livet av Vladimir Putin, säger hon då vi återkommer till tidningsartikeln i Pohjalainen.

– Nej, jag önskar ingens död. Inget mer dödande för Ukraina.

Janne Wass

 

 

1 kommentar

Ismo Kantola 14 september, 2014 - 23:06

Tack för artikeln.

Stilen var ganska radikal. Henki pois.

Det tycks som man hadde förlorat vyen till negotiationer.

Bara sanktioner, mera sanktioner. Putin som en evil overlord. Ingen har sig mod, tolamod eller kraft att intervua Putin sig själv. Eller Poroshanko.

Det syns att vi är tyvärr binda på det narrativ som urspringer västifån.

Men det sku bli en ytters chans just nu för NYTId att make a difference.

Bäst

Ismo Kantola
sociolog, Åbo

Reply

Lämna en kommentar