Ett lik i bagageutrymmet och några skelett i garderoben

av Zinaida Lindén

Ruotsalainen hetki är en kuriositet: den har regisserats av skådespelarna själva. Minna Haapkylä, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman är meriterade filmveteraner, men ingen av dem har några regierfarenheter.

Sådana experiment har gjorts tidigare. År 1971 utkom två finska filmer som regisserats av de medverkande skådespelarna: komedin Saatanan radikaalit (producerad av Spede Pasanen) och Hirttämättömät, en westernparodi som Pasanen gjorde tillsammans med Vesa-Matti Loiri.

I Ruotsalainen hetki är Kari Lampikallio (Tommi Korpela) en berömd schlagersångare avgudad av damer i alla åldrar. Mitt i den karga finska vintern är han på väg till Helsingfors-Vanda flygplats där han ska ta flyget till det soliga Malta.

Bara två hinder står mellan honom och en välförtjänt semester: ett lik i bagageutrymmet och en svartsjuk, hårt sminkad psykopat som han är gift med (Minna Haapkylä). Liket som är insvept i en matta lämnas först i snön för att så småningom ”bli en del av naturens kretslopp”, som Kari uttrycker det. Men det är en osäker lösning. Efter en stund släpar makarna liket tillbaka till bilen över snövidderna. Nu måste de få hjälp av några gamla vänner – innan planet avgår.

De gamla vännerna är Karis exflickvän, den mjuka, behagfulla Elisa (Elina Knihtilä) och hennes misslyckade bror Antero (Hannu-Pekka Björkman).  En gång spelade dessa två i samma band som den numera celebra Kari.

Trummisen Antero har gått och blivit polis samtidigt som han fortsatt att skriva musik. Vokalisten Elisa har gått i terapi. Hon som har väntat på Kari i tjugo år blir en smula nervös när han plötsligt kommer inklampande tillsammans med sin fru. Men gästfriheten och god sed går framför allt. I brist på bättre bjuder Elisa på kokt potatis och underhåller sina gäster med ”skrattyoga”. Antero visar dem sin nyskrivna låt ”Renskötaren på Rhodos”. Kari inser genast att den är ett mästerverk. Föga vet han att syskonen har var sin egen agenda när det gäller hans besök.

Ruotsalainen hetki är kolsvart, makaber underhållning som för tankarna till Ethan och Joel Coen. Precis som i deras Fargo håller den vita snön filmen i ett järngrepp. Här brottas man med kylan, paranoian och dåligt samvete. Alienation är nyckelordet. Karaktärerna rör sig i gränslandet mellan nihilism och existentiell ångest.

En del kritiker ser Kaurismäki-influenser i filmen. I så fall finns här mera Mika än Aki. Mika Kaurismäkis komedi Haarautuvan rakkauden talo ligger nära till hands. I Kolme viisasta miestä lät Mika skådespelarna själva utforma dialogen.

Ruotsalainen hetki bjuder på en hel del reserverad komik och parodiska inslag som till exempel musikvideon Sylisi lampöön. Skådespelarinsatserna övertygar. Helheten ser ändå luddig ut, främst på grund av det abrupta slutet. Så mycket noir kan vara svårt att smälta även för vänner av noir.

Zinaida Lindén

Ruotsalainen hetki. Manus: Teemu Kaskinen. Regi: Teemu Kaskinen, Minna Haapkylä, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman. Foto: Tuomo Hutri F.S.C. I rollerna: Tommi Korpela, Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä. Drama/svart komedi. 75 min. Finland 2014.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.