När min dotter tog studenten fick var och en i klassen ett smeknamn som beskrev deras karaktär och roll i gruppen. Min dotter Lisa fick epitet Muminhippie. Det var en ganska träffande beskrivning.

Jag kommer att tänka på episoden medan jag läser Stefan Sundström senaste bok Stefans stora blå med undertiteln recept för godare fisk, blåare hav och en friskare värld. För är det inte just en Muminhippie som för pennan?

Sundström har en säregen förmåga att kombinera en okuvlig livsglädje och nyfikenhet med en naiv tro på att det orättfärdiga går att förändra, ett praktiskt handlag och en befriande självdistans. Men under allt finns ett stort, stort allvar. Det här är viktigt – livsviktigt! Så lyssna nu!

Stefans stora blå är en bok om fiske och matlagning, men också om så mycket mer. Det är berättelsen om en man som vid 50 år fyllda tar ett friår, flyttar till en ensligt belägen ö utanför den norska kusten och ger sig själv möjlighet att tänka tankar till slut. Sundströms resa går genom vidunderligt vackra landskap (gestaltade av fotografen Jeanette Andersson) och han möter människor som gjort val, som tar livet på allvar och har ambitionen att bli de människor de har förutsättningar för att bli.

Boken kunde ha blivit en radda Facebook-uppdateringar, men Sundström undviker galant den fällan. Framför allt eftersom han inte är ett dyft poserande eller mån om sin egen image. Han borrar sig ner i frågeställningar som kräver tid och mod. Vem är Stefan Sundström bortom scenen och offentligheten? Vad gjorde mig till den jag är? Dessutom lyckas han vidga den egna erfarenheten så att den blir allmängiltig och existentiell. Han funderar över vad som egentligen är centrum och periferi. Var levs de verkliga liven och var finns framtiden? En ö utkastad i Atlanten eller på Södermalm i Stockholm?

Stefans stora blå är en bok som riskerar att få många flottfläckar och rödvinsstänk. Avtrycken kommer att uppstå när man försöker följa i hans kulinariska fotspår eller när man letar efter de riktigt bra argumenten i den animerade, nattliga diskussionen om de verkligt stora frågorna. Eller när man likt Muminpappan drömmer om det stora äventyret.

Mats Fors

Stefan Sundström, Jeanette Andersson:
Stefans stora blå. ETC Förlag, 2014.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.