Folkfest för lika rättigheter

av Janne Wass

Jublet spred sig i en våg allt efter som fördröjningen i mobilernas videomottagningar från riksdagens plenisal hann upp verkligheten – att riksdagen med rösterna 105-92 hade röstat för en ändring av äktenskapslagen så att personer av samma kön i framtiden ska kunna gifta sig. Den 28.11.2014 blev en historisk dag för hbtql-folket och dess stödtrupper som samlats på Medborgartorget i Helsingfors.

– Jag är här i dag främst för att jag ville se hur mycket folk det dyker upp, säger skådespelaren Fabian Silén, underförstått att han också anser att det är viktigt med en ändring av äktenskapslagen.

Enligt honom är det uppfriskande att se att det fortfarande finns frågor som får en folkrörelse på fötterna.

– Och det som känns så bra med det här är att det är en så konkret fråga. Då man demonstrerar mot ”kapitalismen” eller kriget i Irak, så känns det som om man i slutändan ändå inte lyckas påverka någonting – de är så abstrakta saker.

Och det är tydligt att den jämlika äktenskapslagen är något som engagerar folk – många av dem Ny Tid talar med vill inte uttala sig eftersom de ”egentligen borde vara på jobb”. Men de flesta sammanfattar sin motivation på samma sätt som Hanna:

– Jag är här för att kräva lika mänskliga rättigheter för alla.

– Det är ju det att rättigheter inte bara kan gälla en viss grupp av människor, eftersom det då inte är rättigheter, utan privilegier, säger en anonym person.

Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.