Sjöstedt: Alliansen debatterar som 6-åringar

av Janne Wass

Sverige upplever sin kanske största politiska kris sedan 1950-talet. Den rödgröna minoritetsregeringen föll förra veckan då Sverigedemokraterna som tungan på vågen röstade mot regeringens budgetförslag. Nyval är utlyst till den 22 mars.

– Grunden till problemet är att Sverigedemokraterna gjort det som inget annat parti gjort förut, det vill säga fällt andra partiers budgetplan efter att deras eget förslag redan fallit, säger Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt per telefon till Ny Tid.

Bakgrunden till att SD valde att rösta emot budgetförslaget var att partiet kräver en striktare invandringspolitik – och har hotat att kategoriskt rösta emot alla budgetförslag som inte minskar på antalet invandrare som släpps in i Sverige.

Hur mycket ska man klandra SD för att de utövade sin demokratiska rätt?

– Ja, det är ju Alliansen och Sverigedemokraterna som tillsammans har skapat den här situationen, delvis på grund av att Alliansen fullkomligt vägrat att kompromissa. Men på så sätt tycker jag att man kan klandra SD, att partiet inte hade några som helst förutsättningar för regeringsarbete, och fällde budgetförslaget utan att själva ha ett alternativ på bordet.

Sjöstedt menar att det knappast finns någon som är beredd att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet heller, åtminstone inte inom det rödgröna blocket. Moderaternas ex-statsminister Fredrik Reinfeldt sade under veckoslutet att Sverige snarare borde släppa in fler flyktingar än strama åt invandringspolitiken – vilket torde vara en klar signal om att inte heller Alliansen är redo att diskutera frågan. Speciellt inte då SD nu klart och tydligt går ut med en mycket aggressivare framtoning under den tillfällige ordföranden Mattias Karlsson. En stor del av väljarna verkar ändå sympatisera med SD:s uppsåt, eftersom en färsk opinionsundersökning ger SD ett stöd på 18 procent, vilket skulle betyda att man nu är uppe i samma siffror som Sannfinländarna som bäst kunnat visa upp.

– Det är svårt att säga, men det är möjligt att det är en övergående ”peak” i populariteten. Sverigedemokraterna har ju också brutit många av sina vallöften.

Sjöstedt syftar på de sociala reformer som fanns inskrivna i det rödgröna budgetförslaget som SD röstade ner.

Inför valet den 22 mars satsar det rödgröna blocket på majoritet. Vänsterpartiet kommer att under den korta valkampanjen speciellt lyfta fram frågor som feminism, minskning av inkomstklyftorna, och den avprivatisering av vården som man redan kommit överens om med de tidigare regeringspartierna.

– Chansen finns till en rödgrön majoritet, men det kommer att bli tufft.

Många har gjort jämförelser med Finland och sagt att en dylik situation knappast skulle uppstå här, eftersom partierna är mer benägna att samarbeta över de ideologiska gränserna – Finland har ju sin berömda konsensuspolitik. I Sverige är det just blockpolitiken, i nästan amerikanskt snitt, som gjort regeringskollapsen möjlig. När alla den borgerliga alliansens partier enat röstar mot den rödgröna budgeten ger man automatiskt Sverigedemokraterna vågmästarrollen, vilket är paradoxalt då man annars vinnlagt sig om att försöka frånta partiet allt inflytande. Sjöstedt är ändå en aning skeptiskt till om krisen kommer att luckra upp blocksystemet.

– De borgerliga partierna har totalvägrat att kompromissa. Deras diskussion har mest av allt påmint om mina 6-åriga tvillingar som grälar.

Så samarbete över blockgränserna hänger på Alliansen, då?

– Ja, jag är ju ingen vän av samarbete med Alliansen, men det är klart att det är ett bättre alternativ än att ge efter för Sverigedemokraterna.

Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.