Efter Finlands självständighetsdagsfirande fylldes medierna av bilder, videofilmer och skriverier om demonstrationen Luokkaretki lähiöst linnaan (En klassresa från förorten till slottet), vars syfte uttryckligen var vandalism. Tanken var här att protestera mot inkomstklyftorna och den ekonomiska eliten genom att vandalisera ”lyxaffärer” och övriga kommersiella etablissemang (banker, multinationella bolag) som kan anses representera samhällseliten.

Demonstrationen hade ingen klart angiven organisatör, men retoriken på aktionens blogg andas ett klassperspektiv som passar in på yttervänstergrupperingar och anarkister. Det uttalade målet var att ge en känga åt eliten som smörjde kråset på presidentens slott och ge uttryck för ”folkets” missnöje.

Det som däremot inte fyllde medierna var den andra marschen som ägde rum i Helsingfors, som gick under namnet 612-marschen (med anspelningar på självständighetsdatumet 6.12). Det var fråga om ett fackeltåg som gick från Tölö till hjältegravarna. Marschen förlöpte lugnt, och dök således inte upp i nyhetsrubrikerna. I de fall den nämndes, talades det om ”högersinnade”, som marscherade för att hedra Finlands självständighet och de uppoffringar som gjorts för denna.

I själva verket var marschen en förklädd nyfascistisk marsch, vars initiativtagare var Timo Hännikäinen – en öppet nazistflörtande pseudointellektuell författare, som också var huvudtalare på evenemanget. Hännikäinen är även redaktör på extremhöger-nättidningen Sarastus. Bland dem som besökt evenemangets Facebooksida, hade en tredjedel även besökt den öppet nynazistiska sammanslutningen Finska motståndsrörelsens webbsida, vilket Ny Tid-medarbetaren Mikael Brunila klarlagt genom en dataanalys. De kring 150 deltagarna i marschen utgjorde i själva verket den största fascistiska marschen i Helsingfors på decennier.

En fråga är naturligtvis om den typen av vandalism som ”anarkisterna” utför i klasskampens namn alls är produktiv eller önskvärd ur ett vänsterpolitiskt perspektiv. Faran är att aktioner av den typen som genomfördes av Klassresa-aktivisterna endast ger medborgaraktivister på vänsterkanten dåligt rykte. Finanskapitalet rubbas knappast genom att man slår in Nordeas fönster. I en tid då medier allt mer suddar ut gränsen mellan ytterhögern och yttervänstern kan detta knappast ses som annat än kontraproduktivt.

Det stora problemet med vandalerna är ändå att de gav fascisterna fri lejd, och fick deras marsch att framstå som normal och civiliserad i jämförelse. Att den största nyfascistiska marschen i Helsingfors i mannaminne genomfördes under självständighetsdagen har gått alla mainstreammedier förbi. Hufvudstadsbladet, till exempel, lyfte i både måndagens och tisdagens tidningar synligt fram ”anarkisternas” skadegörelse, men nämnde i papperstidningen inte med ett ord fascisternas marsch.

Det är visserligen viktigt att lyfta fram vänsterns egen agenda, och inte låta extremhögern sätta ramarna för samhällsdiskussionen. Men det kräver att vänsterns motståndsrörelse är smartare än högerns. Under självständighetsdagen framstod yttervänstern/anarkisterna snarast som trilskande tonårsligister, medan ytterhögern spelade alla sina kort rätt. Med tanke på att Sverigedemokraterna har sina rötter i nynazismen, och Sannfinländarna har starka band till den finska extremhögern, är det en skrämmande utveckling. Vänstern behöver nu inte en motståndsrörelse som förknippas med vandalism, skadegörelse och gatuvåld. För att bekämpa extremhögern och få verklig samhällsförändring till stånd krävs en bättre aktivism än så.

Janne Wass

5 kommentarer

Ajattelija2008 16 december, 2014 - 20:13

Janne Wass, du klassificerar nationalsocialisterna (nazisterna) i högern.

Nazisterna är inte i högern men i vänstern. Nationalsocialisterna vill att staten ska ha en mycket centralt roll i ekonomin och många andra saker i samhället. Det är rakt motsatt till vad högern stödjar.

Reply
loinen 16 december, 2014 - 21:29

Hiipivä natsismi, piilotettu uusfasismi iskee jälleen! Janne Wass kuvittelee tietävänsä 612-tapahtumaan osallistuneita ihmisiä paremmin, että millaisesta kulkueesta oli kyse. Ny Tidin punavihreä toimitus on ihan shokissa. Äärivasemmisto perseili stereotyyppiseen ja kliseiseen tapaansa, mutta kohutusta ”äärioikeiston” noususta ei sen sijaan ollut havaittavissa minkäänlaisia merkkejä. Ny Tidin pettymykseksi hakaristit, natsitervehdykset sekä rasistiset iskulauseet loistivat poissaolollaan. Ei siis jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lätkäistä pöytään natsikortin astetta harvinaisempi versio eli pahamaineinen piilonatsikortti.

Olisikohan Jannenkin aika tunnustaa tosiasiat. Ei ole olemassa mitään äärioikeistolaista uhkaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa levottomuutta lietsovat ennen kaikkea äärivasemmistolaiset sekä maahanmuuttajataustaiset tahot.

Reply
Otus 16 december, 2014 - 22:47

Vasemmisto != logiikka.

Jos se ei käyttäydy kuin äärioikeisto, se ei kirjoita kuin äärioikeisto, se ei puhu kuin äärioikeisto, se ei julista itseään äärioikeistoksi eikä se ei kanna äärioikeistolaisia tunnuksia vetäisi täysjärkinen sen johtopäätöksen että se ei ole äärioikeisto.

Silti vasemmistologiikan mukaan se on osa äärioikeistoa koska jollakulla on joku kytkös jonnekin. MOT. :facepalm:

Reply
Jack 17 december, 2014 - 09:33

Man blir fundersam inför dessa vandaler som titt och tätt uppträder i samband med vänsterdemonstrationer.
Vem är de och varifrån kommer de?
Sådana som slår sönder skyltfönster är väl inte vänster? Kan dessa vandaler rentav vara inplanterade av någon annan organisation än vänstern?

Reply
Jack 21 december, 2014 - 15:22

Nog håller jag med Janne Wass, nog är ju nazisterna höger. Så länge det fanns kommunister så var de ju antikommunister i högsta grad. Också detta med den överlägsna ariska rasen har ju inget med kommunisterna att skaffa. Annars så kom ju inte kapitalisterna i olycka den tid nazisterna hade makten i Tyskland.Tvärtom så har jag läst nånstans att det bokstavligen handlades med krigsfångar som slavar en tid i Tyskland under krigstiden. Men jag har inga säkra bevis för det. Däremot så talade ju nog Hitler ofta om att han var för arbetarna och bönderna när han höll tal, men sedan råkade han glömma. Nåja, jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag beskyllde Samlingspartiet för att vara nazistiskt, men de brukar ju inför val också påstå att de är arbetarnas parti, fastän arbetarna mellan valen brukar föraktfullt kallas för arbetskraft. Inget annat parti talar särskilt mycket om arbetarna mera heller och vilka storverk de utfört.
En annan sak som är ganska intressant är detta med klass.
De flesta partier talar uteslutande om medelklassen. Det är ju ganska bekvämt, för då behöver de inte berätta om de håller på överklassen eller underklassen. Ingen alls talar om utsugare, och alls ingen om klasskamp. Få se om allt förblir såhär i eviga tider.

Reply

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.