Tre frågor om det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP till Omar El-Begawy, ordförande för Attac Finland.

av Janne Wass

Attac Finland är en av 22 medborgarorganisationer som motsätter sig att EU och USA undertecknar det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP. Ett medborgarinitiativ för att stoppa förhandlingarna förkastades av Europakommissionen under förevändning att man inte kan stoppa något som det inte ännu har beslutats om.

Varför motsätter sig Attac TTIP?

– Frihandelsavtalet medför allvarliga risker för medborgarsamhället, konsumentskyddet och miljöskyddet. Avtalet ger företagen rätt att stämma staten och köra över demokratiskt stiftade lagar. De politiker och lobbyister som försöker driva igenom avtalet har fört förhandlingar bakom slutna dörrar och medborgarsamhället har haft ytterst små chanser att göra sin röst hörd.

Avtalets förespråkare säger att motståndarna har missförstått avtalet och överdriver riskerna. Hur svarar ni på det?

– Om det verkligen är så att vi har missförstått avtalet, kan man ju fråga sig varför det inte förts en öppnare debatt om det. Hemlighetsmakeriet skapar ju också en grogrund för missuppfattningar. Om det verkligen är så att det inte finns något att gömma, varför förs samtalen då bakom låsta dörrar? Om avtalet går igenom inom de nuvarande ramarna, kommer också dokumenten om förhandlingarna att vara hemligstämplade i 30 år efter att avtalet trätt i kraft.

– Då motståndarna anklagas för överdrifter, kan nog också förespråkarna anklagas likaväl. De siffror man presenterat om den förväntade ekonomiska tillväxten fram till år 2027 som avtalet skulle föra med sig baserar sig på de allra mest optimistiska uppskattningarna, och de mer pessimistiska uppskattningarna nämns överhuvudtaget inte. Vidare ligger den förväntade tillväxten på 0,3–0,5 procent över flera år inom ramen för felmarginalen, alltså betyder uppskattningen ingenting alls.

EU-kommissionen satte stopp för ett medborgarinitiativ för att stoppa förhandlingarna. Vad händer nu?

– Ett nytt medborgarinitiativ, den här gången initierat direkt av medborgarorganisationer, startades i oktober, och har i det här skedet fått 1,2 miljoner underskrifter. Det behövs alltså ännu 300 000 underskrifter för att det ska tas upp till behandling. Man kan skriva på initiativet via det finländska aktivistnätverkets webbsida vapaakauppa.fi, där man också hittar nyttig information om TTIP. Det är fritt för vem som helst att gå med i nätverket.


Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.