Humbugens rabiate motståndare

av Janne Wass

Illusionisten och skeptikern James Randi har i 50 års tid avslöjat bedragare som påstått sig ha övernaturliga krafter eller propagerat för struntvetenskap och religiöst hokuspokus. I april besökte han evenemanget Think Helsinki, Think! i Helsingfors och hade också tid att träffa Ny Tid för en intervju.

Detta är en längre version av intervjun än den publicerad i papperstidningen, red. anm.

James Randi tar av sig glasögonen och stirrar upp mot taket med sina blågrå ögon.

– Det är fantastiskt! I dag kan jag titta upp på en blå himmel och i full skärpa se molnen som passerar.

86-åringen har nyss genomgått en laseroperation för gråstarr, något som var total science fiction då han föddes 1928 i Toronto som Randall James Hamilton Zwinge.

– Teknikens under! utbrister han.

Till sina nära vänner har Randi under sitt liv kunnat räkna två av de stora vetenskapsoptimisterna, sci-fi-författarna Carl Sagan och Isac Asimov. Han har också flera orsaker än sin syn att tacka den medicinska vetenskapen: under de senaste tio åren har han genomgått både en hjärtoperation och en canceroperation.

– Jag lever på lånad tid, säger han, allt tack vare vetenskapen.

Sedan 1972 har James Randi varit världskänd som en rabiat motståndare av pseudovetenskapligt hyckleri, religiöst mirakelmånglande och alla typer av övernaturligt lurendrejeri. Det var året då talk showen Johnny Carson Show avslöjade skedböjaren Uri Geller, som på allvar påstod sig ha klärvoajanta och telekinetiska krafter. I direktsänd TV bad Carson Geller att göra sitt berömda besticktrick – men eftersom Randi som konsult bytt ut Gellers på förhand preparerade bestick mot sina egna opreparerade, följde flera långa minuter av en tydligt frustrerad Geller som beskyllde Carson för att sprida ”negativ energi”, och någon skedböjning blev det aldrig tal om.

Sedan dess har Randi satt hundratals personer som påstår sig ha psykiska eller spirituella specialkrafter på pottan. Ett annat känt exempel är då han avslöjade den uppburna religiösa mirakelhelaren Peter Popoff. Popoff påstod sig kunna läsa kyrkobesökarnas tankar, och verkade mirakulöst känna till namnet på alla besökare och vilka sjukdomar eller fel de ville ha läkta. I själva verket, kunde Randi avslöja, skrev alla besökare ner all denna information på bönelappar då de steg in i kyrkan, och Popoffs fru matade honom med informationen genom en dold öronsnäcka.

Randi inledde ändå sin karriär som scenmagiker redan 1947, och är en av dem som finns inskrivna i Guinness rekordbok efter att han lyckats slå legenden Harry Houdinis världsrekord i att ”hålla andan” under vattnet. 1 timme och 44 minuter ska Randi ha ”hållit andan”. Att han finns inskriven i rekordboken är inte något han är speciellt stolt över.

– Jag utförde aldrig några mirakel, och jag påstod aldrig att jag utförde några mirakel. Scenmagiker gör trick, och jag har alltid erkänt att jag gjort trick. Jag är en ärlig lögnare.

Inom magikeryrket är det historiskt sett gott om personer som arbetat för att upplysa allmänheten om vetenskap, och om farorna med tron på paranormala fenomen som mirakelhelning, spirituella seanser, astrologi, med mera – självaste Houdini var en av dem. Kända namn i dag är bland annat Penn & Teller och Derren Brown.

Genom sin stiftelse James Randi Educational Foundation har Randi instiftat det så kallade Million Dollar Challenge, som lovar dela ut en miljon dollar åt den första person som kan bevisa att hen besitter någon form av paranormala krafter. Sedan 1964 har ingen ens klarat sig genom det första gallringsskedet.

– Man skulle ju tro att folk skulle stå i kö för att få bevisa sina krafter och vinna en miljon. Men av någon orsak verkar ingen av de stora stjärnorna inom den paranormala scenen speciellt intresserad av pengarna, skrockar Randi.

James Randi säger att vi letar efter magi i det övernaturliga i stället för att se livets mirakel som finns rakt framför våra ögon. Foto: Janne Wass

James Randi säger att vi letar efter magi i det övernaturliga i stället för att se livets mirakel som finns rakt framför våra ögon. Foto: Janne Wass

James Randi besökte Helsingfors i april i samband med tillställningen Think Helsinki, Think! och även om hans avsmak för personer som anser sig ha magiska krafter inte avtagit, har han under de senaste åren koncentrerat sig mer på den vetenskapsskepsis som brett ut sig under de senaste åren. Hit hör olika typer av pseudovetenskap som homeopati och intelligent design, och på sistone speciellt vaccinmotståndarna.

– Bara tänk på Louis Pasteurs fantastiska uppfinning, vaccinet, som har räddat miljontals och åter miljontals liv. Om vaccinmotståndarna får som de vill kommer de att kasta bort inte bara sina egna liv, utan oräkneliga barns liv.

Vetenskapen som gett Randi själv ”lånad tid” och botat hans dåliga ögon har också lyckats utrota flera sjukdomar ur världen, påpekar han.

– Smittkoppor! ropar han till där han halvligger i soffan, intervjutrött efter ett besök på Yle och flera långa partstunder med media efter det.

– Smittkoppor finns inte någonstans i världen längre. Eller, de har ett virussampel bevarat i flytande luft någonstans, i Schweiz tror jag, men jag vill inte veta var. Poängen är att vi där bevarar en livsform som totalt eliminerats från all mänsklig kontakt.

Situationen var inte densamma då Randi var ung. I dag är polio en sjukdom som är så gott som utrotad.

– En god vän till mig dog i polio. Det var ett reellt hot, och det var någonting man gick omkring och var rädd för.

Vaccinationshysterin fick sin början kring 1998 efter att forskaren Andrew Wakefield publicerade en ”undersökning” som visade på ett påstått samband mellan MPR-vaccin och autism. I Norden väcktes vaccinationsmotståndet på allvar kring 2010 efter att det framgått att det slarvigt testade influensavaccinet Pandemrix i vissa få fall kunde öka risken att insjukna i narkolepsi. Wakefields undersökning har sedan dess totalt plockats sönder och samman som en förfalskning, och undersökning efter undersökning har fastställt att vaccinering inte medför hälsofara. Men trots detta har en stark vaccinationsmotsåndsrörelse med sin propaganda fått många att låta bli att vaccinera sina barn, vilket lett till att nästan utrotade sjukdomar som mässling nu gjort comeback. Ex-skådespelaren Jenny McCarthy har varit en av de mest högljudda vaccinationsmotståndarna i USA, och hon har backats upp av olika organisationer och humbugsidor på internet, som NaturalNews, vars upphovsmän ofta har ekonomisk vinning i att sprida vaccinationshysteri och humbugvetenskap. Flera av dessa organisationer säljer böcker och produkter med kopplingar till ”alternativ medicin” och olika typer av new age-självhjälp. I Sverige har webbsidan kostdemokrati.se blivit en populär sida för olika typer av pseudovetenskapligt strunt och konspirationsteorier, och i Finland har bland annat ökända Magneettimedia förutom antisemitism också sysslat med vaccinationsmotstånd. Under våren har bland annat en artikel om flickor i Colombia som drabbats av en ”mystisk sjukdom” på grund av HPV-vaccin, publicerad i Magneettimedia, cirkulerat på sociala medier. Det som skapat svarta rubriker har ändå vid närmare inspektion visat sig vara normala bieffekter av vaccinering, som tillfällig svindel, klåda och huvudvärk – och masshysteri, efter att historien om den ”mystiska sjukdomen” börjat spridas bland lokalbefolkningen.

Bland James Randis mer udda uppdrag genom tiderna var att han turnerade med rockstjärnan Alice Cooper 1973-74, och hjälpte med turnéns illusioner, som den legendariska halshuggningen av Cooper. Fotot av Terry Robinson är från Dragoncon-mässan i Atlanta 2012.

Bland James Randis mer udda uppdrag genom tiderna var att han turnerade med rockstjärnan Alice Cooper 1973-74, och hjälpte med turnéns illusioner, som den legendariska halshuggningen av Cooper. Fotot av Terry Robinson är från Dragoncon-mässan i Atlanta 2012.

– Vi är felinformerade, säger Randi kort och gott om orsakerna till att vetenskapsmotstånd och olika typer av humbug fått vind i seglen.

– Personer som Jim Carrey – han är en skådespelare! Han är en fantastisk skådespelare, en mycket begåvad man – men han uttalar sig att vaccin kan orsaka autism. Vad vet han om det här? På riktigt!

Vi är i dag för godtrogna och okritiska då det gäller varifrån vi hämtar vår information om vetenskapen och samhället, menar Randi. Kändisar och självutnämnda ”experter”, mystiker och religiösa auktoriteter väger i debatten lika tungt som vetenskapsmän. Det är en av orsakerna till att han är så upprörd över Uri Geller och andra illusionister som inte är ärliga med att de sysslar med trolleritrick.

– Även om de själva inte skulle tjäna pengar på det – vilket det gör – så finns det alltid andra som bedrar oss för egen vinning.

Som exempel lyfter han under sin föreläsning på Think Helsinki, Think! fram företaget som sålde bombdetektorer för användning i Irak. Företaget påstod att deras revolutionerande manick kunde upptäcka så gott som alla typer av bomber. Under föreställningen plockar Randi isär en av dessa ”bombdetektorer”, och visar hur den ”fungerar” – den gör absolut ingenting. Småningom gick också sanningen upp för dem som använde den, men inte förrän hundratals personer dött som följd av oupptäckta bomber. Det mest fantastiska säger Randi är att ingen i något skede kom på tanken att skruva upp maskinen och kolla om den verkligen fungerade. Det är enligt honom ett exempel på hur vi i dag godtar nästan vad som helst utan att själva tänka efter och utreda saker och ting. Vi glömmer allt oftare att applicera den vetenskapliga metoden på saker som berör våra liv – och är på samma gång dåliga på att kräva bevis av folk som kommer med fantastiska påståenden. ”Fantastiska påståenden kräver fantastiska bevis”, är en av Randis deviser.

Att vi, trots alla vetenskapliga bevis mot mirakelmediciner, homeopati, andekontakt, kristallterapi, med mera, fortfarande envist håller fast vid tron på dem, tror Randi att är ett allmänmänskligt fenomen.

– Vi har ett behov av något slags magiska krafter. För mig är ändå det här livet fyllt av tillräcklig magi. Att se in i ett nyfött barns ögon, eller varför inte en hundvalps ögon, det är alldeles tillräckligt magiskt för mig. Det är livets egen magi.

– Jag tror att de som håller fast vid tron på pseudovetenskap och humbug inte ser på solnedgångar och soluppgångar – eller barns ögon eller hundvalpars ögon. Jag medger att i min ålder ser jag hellre på soluppgångar än solnedgångar, skrockar Randi och fortsätter:

– Men poängen är att våra liv inte är perfekta, och det finns ingen orsak till varför de skulle vara det.

Text och video: Janne Wass

Kolla in  mer på Think Helsinki, Thinks webbsida
Länk till James Randi Educational Foundation

 

2 kommentarer

klas Cederwall 10 juni, 2015 - 17:44

Se Karin Munsterhjelms och mina kommentarer och analys som är insänt till Ny Tids redaktion!
Vi tycker det är angeläget att få framföra våra synpunkter och ser fram emot en dialog med redaktionen alternativt att ni publicerar våra synpunkter direkt.

Reply
Gisela 2 februari, 2023 - 14:08

Var är dina kommentarer Karin Munsterhjelm.

Reply

Lämna en kommentar