Från ord till handling, Turkkila!

av Lasse Garoff

lasse garoff ledare1På gårdagens demonstration för kulturell mångfald var den stora överraskningen att Hommaforums grundare Matias Turkkila ville tala. Jag vet inte vilken reaktion han hade väntat sig av publiken, men resultatet var att han, efter en förvirrad taltur avbruten av buanden, entydigt tog avstånd från rasism.

Och det är väl en god nyhet. Hommaforum bidrar till att sprida envisa icke-sanningar om mångkulturens faror som gör stor skada i den finländska samhällsdebatten. Om Turkkila menar vad han säger så är det dags att han går från ord till handling och städar upp forumet. Han kunde börja med att avskaffa anonymiteten.

Skillnaden mellan anonyma nätforum som Hommaforum och en äkta offentlighet är att i offentligheten är man tvungen att stå för det man säger. Detta ansvar skrämmer vissa människor. Det är påfallande hur ofta just sannfinländska politiker kommer med hårresande uttalanden på internet, och sedan omedelbart tar tillbaka vad de sagt när de ombeds förklara sig i de traditionella medierna. Uttalanden bortförklaras som skämt, och diskussionen omleds istället till en kvasifrågeställning om yttrandefrihet.

Låt det nu en gång för alla vara sagt: yttrandefrihet betyder inte att alla måste hålla med en. Kritik, till och med hård kritik, är inte samma sak som censur. Mediernas samhälleliga uppgift är att granska makthavare och slå vakt om individers rättigheter, inte att ”ge folk vad de vill ha”. När en politiker tvingas avgå från en post eller utesluts ur sitt parti efter press från medierna så är det inte fråga om någon rödgrön konspiration, utan faktiskt så som det ska gå till i en demokrati.

Lasse Garoff

1 kommentar

Olle Mattsson 29 juli, 2015 - 14:44

Turkkilas uppträdande väckte kalla kårar. Jag var förfärad över mina systrar och brödrar, som påstår sig stå för ett öppet, liberalt och upplyst Finland buar och skränar värre en skock schimpanser åt en samhällets broder som försöker klargöra och stå för sin åsikt.

Ni som buade ut Turkkila: grattis, ni lyckades just med precis samma hatiska konststycke om Immonen själv.

SKÄMS och vet HUT!

Reply

Lämna en kommentar