”Nazistkonsert” ordnas trots allt

av Janne Wass

”Vi måste betala räkningarna”, säger personalen på den restaurang som övertagit arrangemangen av den metalkonsert med högerextrema förtecken som PRKL Club i Helsingfors efter påtryckningar annullerade. Ett internationellt känt Vasaband har redan hunnit bojkotta PRKL efter dess kopplingar till högerextremister. 

Turerna kring den planerade högerextremistiska konserten i Helsingfors på söndag fortsätter. PRKL Club i Helsingfors meddelade sent i förrgår att man ställer in konserten där tre band med nynazistiska tendenser skulle ha uppträtt, efter att bokningen väckt uppmärksamhet först i sociala medier och sedan även traditionella medier. PRKL Clubs pressmeddelande uppgav ändå att det snarare var pga. uppståndelsen som konserten avbokades, och inte för att banden spred nynazistisk ideologi. PRKL Club gick också ut med den provokativa frågan om vad som är ”tillåten” musik, och vem som bestämmer det.

Klubbens ägare vidhåller att PRKL inte understöder någon politisk ideologi och att alla är välkomna dit, oberoende av nationalitet, etnicitet, sexualitet eller andra attribut. Det var åtminstone vad klubben uppgav i våras, då den senaste uppståndelsen blossade upp, efter att det blev känt att baren skulle ordna en konsert med det ryska nynazistiska bandet Korrozia Metalla. Först meddelade PRKL att konserten ställs in efter rabaldret, men sedan ordnades den, på det villkoret att bandet inte skulle spela låtar som understödde fascism, rasism eller främlingsfientlighet. Den kända musikjournalisten Nalle Österman skriver ändå i webbtidningen Iltamakasiini att Korrozia Metalla inte höll sig till restriktionerna, och att till och med en del av personalen marscherade ut på gården i protest mot nazisthälsningarna som rungade i klubben.

Det internationellt renommerade grindcorebandet Rotten Sound från Vasa meddelade i går att bandet i sin tur ställer in sin kommande spelning på PRKL Club. Även sludge/hardcore-bandet Fuck-Ushima från Tammerfors har avbokat sin spelning på klubben.

Skivbolagägare förnekar inblandning

PRKL Club ägs av bolaget Goldiamo Oy Ltd Finland, som också äger restaurangerna Hiisi, Päivänsäde och Freesi i Helsingfors. Styrelseordförande är Hannu Kalevi Siljamäki och vd Petteri Siljamäki. En av undertecknarna av PRKL Clubs pressmeddelande är Tony Taleva, som i många år varit en mångsysslare inom Helsingfors metalscen. Taleva var i tiderna med och grundade Tuska, drev metaltidskriften Suomi Finland Perkele, och organiserar i augusti i ny festival under namnet Bad Ass Festival på klubben The Circus.

Skärmdump från restaurang Alems Facebooksida med reklam för Goatmoons tidigare spelning.

Skärmdump från restaurang Alems Facebooksida med reklam för Goatmoons tidigare spelning.

De tre band som skulle ha uppträtt på konserten är finska Vapaudenristi och Goatmoon, samt amerikanska Deathkey. Enligt Varis-nätverket är det fråga om högerextremistisk rock, nationalsocialistisk black metal, samt antisemitisk vit-makt-musik. Nu ser de tre banden ändå ut att ha hittat en ny lokal för konserten. Varis meddelade i dag att giget är flyttat till pizzeria-krogen Alem i Malm. Nätverket Varis uppger att det skulle vara skivbolaget Sarvilevyts ägare Mikko Aspa som skulle ligga bakom konsertarrangemangen. Enligt Varis har Sarvilevyt gett ut både opolitisk och nynazistisk musik. Aspa har även varit aktiv inom bandet Vapaudenristi. Aspa själv förnekar ändå på Sarvilevyts Facebooksida att han skulle ha något med konsertarrangemangen att göra, och säger att han inte varit kontakt med Alem. Aspa ifrågasätter också att banden i fråga kallas för nynazistiska.

Ekonomiskt beslut

Bandet Goatmoon verkar däremot ha kontakter till restaurang Alem, eftersom gruppen uppträtt där två gånger förut. I offentligheten har Alems talan förts av köksmästaren som endast velat titulerats vid förnamnet Ilyas. Till Kansan Uutiset säger Ilyas att han funderat på att inte ordna konserten på grund av uppmärksamheten, men sedan beslutat sig för att arrangera den av ekonomiska skäl, och på grund av att det aldrig tidigare uppstått några problem under Goatmoons spelningar.

­– Det här är business. Vi måste få in pengar så vi kan betala räkningarna. Det har varit en dålig sommar, säger han till tidningen.

Enligt Ilyas riktas det för mycket uppmärksamhet mot artisternas nazistkopplingar.

­– Det här är en mycket liten sak, säger han.

Nalle Österman håller inte med: ”När det kommer till programval, är det klart att en restaurang har full rätt att välja sin repertoar hur den vill. Men om restaurangen också vill profilera sig som organisatör av nationalistiska konserter, haltar dess förklaringar om och när restaurangen vill vädja till konstnärlig åsikts- och uttrycksfrihet. ’Låt alla blommor blomma’-principen uppfylls nämligen inte inom den nazistiska ideologin, eftersom denna ideologi ju i själva verket baserade sig på att man inte lät alla blommor blomma. Därför borde PRKL Club fundera på om den verkligen vill profilera sig som en nattklubb som understöder folkmord.”

 

Janne Wass

 

Lämna en kommentar