Sovjetregissörens storslagna irrfärd

av Sandra Lindblom

Eisenstein in Guanajuato är kanske den intressantaste film som en finländare medverkat i på en mycket lång tid. Regissören är den legendariska Peter Greenaway, som är känd för ett avantgardistiskt filmspråk. Filmen behandlar en improduktiv period av emotionellt självupptäckande i sovjetregissören Sergei Eisensteins, Greenaways idols, liv. Vistelsen i det fjärran Mexico leder till ett sexuellt uppvaknande och nära möten med döden, men ingen film, trots stora förväntningar.

Den synligaste skådisen är huvudrollsinnehavaren Elmer Bäck, vars röst är i fokus genom pratglada Eisensteins långa monologer. Bäck kastar sig modigt in i de vågade scenerna och porträtterar den sympatiska men excentriska regissören. Den lätt finländska accenten glöms snabbt i det experimentella filmspråkets villervalla. Mötet mellan den realistiska kroppsligheten och det surrealistiska bildspråket skapar en fängslande kontrast.

Både sexuell spänning och dödshotet är ständigt närvarande i filmen. Det senare förverkligas inte, medan den förra kulminerar i en akt. Den oerfarna huvudpersonen jämför sina sexuella upplevelser med den ryska revolutionen liggande på hotellrumsbädden med en röd triangelformad flagga stickande ut mellan skinkorna. Eisenstein in Guanajuato bygger snarare på stämning än intrig.

Visuellt blomstrar filmen av karnevalistisk mångfald, som ligger långt från Eisensteins montagespråk. Arkivmaterial, animation och split-screen-scener förenas fördomsfritt. Slutsatsen är ett kollageaktigt bildspråk, där ikoniska fotografier på personligheter som Charlie Chaplin, Albert Einstein och Frida Kahlo blandas med datoranimerade förvrängningar av färgstarka tredimensionella rum. Ord och bild är i ett direkt förhållande på filmskärmen: i replikerna uttalade ord och namn ger upphov till bilder.

Filmen tangerar de negativa attityderna mot homosexualitet i Eisensteins hemland. Blir filmhistoriens stora hjältes sexuella läggning ständigt glömd med avsikt? Peter Greenaway säger att en historisk film alltid borde diskutera aktuella frågor på något plan. Eisenstein in Guanajuato kommer att bli en trilogi, där följande delen behandlar hans tid i Hollywood.

Sandra Lindblom

Eisenstein i Guanajuato.
Regi och manus: Peter Greenaway.
I rollerna: Elmer Bäck, Luis Alberti, Rasmus Slätis, Jakob Öhrman, Maya Zapata, Lisa Owen, Stelio Savante.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.