Tre frågor till Jaana Merenmies

av Sonja Vuori

… projekteledare för Lappvikens källa

1. Vad är Lappvikens källa?

– Det är ett projekt för att bevara Lappvikens sjukhusområde som en plats för mental hälsa och hedra dess kulturhistoriska värde. Vi vill skapa ett centrum för psykiskt välmående och kultur, där medborgare med olika bakgrund och livssituation kan mötas och göra saker tillsammans och må bra.

Flera stora mentalhälsoorganisationer och många konstnärer är med i projektet, och både företag och föreningar inom välmåendesektorn kunde i framtiden verka i Lappviken. Vi har redan ett café och tänker att här kunde finnas en restaurang och ett hotell, som skulle erbjuda sysselsättning åt långtidsarbetslösa och personer som lidit av psykisk ohälsa.

2. Vad är Lappvikens läge just nu?

– Sommarens stora goda nyhet är att vi fick finansiering för två år av Europeiska socialfonden för att utveckla verksamheten som stöder riskgruppers möjlighet till delaktighet i samhället och till arbete. Frivilligverksamheten är aktiv, det är hela tiden fler som vill vara med, och vi har olika kurser och evenemang, och gör också mindre reparationer i lokalerna. Vi hyr för tillfället en liten del av huvudbyggnaden av staden men förhandlar om större utrymmen och om ett längre hyreskontrakt.

Däremot bestämde stadsstyrelsen (7.9) att inte ens utreda möjligheten att samarbeta med Lappvikens källa, även om femton fullmäktigeledamöter stödde förslaget. Men vi fortsätter jobba trots det.

Staden har beslutat att utföra de mest nödvändiga reparationerna av tak och väggar så att byggnaderna inte förfaller totalt, men bekostar inte den totalrenovering som skulle krävas.

3. Vad önskar ni att ska hända?

– Vi önskar så klart att någon aktör med mycket pengar ska uppenbara sig och stöda projektet. Vi vill att Lappviken ska vara en öppen plats för alla och att det kulturhistoriskt värdefulla området ska utnyttjas på det sätt som det är ämnat för. Om staden säljer till ett privat företag är det sannolikt att det inte blir så. Vi föreslår att Lappviken överlåts till en allmännyttig fond eller att man grundar ett fastighetsbolag.

Finland kunde vara föregångare inom den här typen av innovativ verksamhet för mental hälsa, medborgaraktivitet och kultur. När vi har pratat om vårt koncept och våra visioner utomlands har reaktionerna varit överväldigande positiva, folk är intresserade och imponerade. Just nu ser staden Lappviken som ett problem, och inte som den fantastiska möjlighet som platsen är.

Sonja Mäkelä

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.