Tre frågor till Anna-Maija Koskimies-Hellman

av Janne Wass

projektsekreterare för Vasa Littfest som ordnas 8–9 november.

1. Vad kan du berätta om årets tema på Vasa Littfest, Djur och människa?

– Vi har resonerat som så att det finns väldigt mycket djur i litteraturen, ibland i biroller, men ibland tar de helt över och agerar nästan som människor. De får ofta symbolisera olika aspekter av det mänskliga, och överlag finns det i litteraturen ett mycket nära samband mellan djur och människor. Men vi lyfter också fram den ekologiska aspekten, och metamorfosen, där djur förvandlas till människor och människor till djur. Metamorfosen finns ofta i barnlitteratur, men också i många vuxenböcker.

2. Vilka andra ämnen lyfter ni fram under årets Littfest?

– I år satsar vi ganska mycket på barn- och ungdomslitteratur. Vi har många författare som gör skolbesök, och de medverkar alla på festivalen. Dels har det att göra med årets tema, men också med att vi vill lyfta fram barnlitteraturen för allmänheten. Det är en viktig del av litteraturen som ofta underskattas och som inte alltid betraktas som ”riktigt litteratur”. Vi vill lyfta fram att det finns väldigt mycket verkligt bra författare som skriver för barn.

3. Vilken är skillnaden på Vasa bokmässa och Vasa Littfest?

– Vi är inte kommersiella, det är den största skillnaden. Vasa Littfest har funnits i 15 år och allt vårt program är helt avgiftsfritt, i år med undantag för en workshop och en generalrepetition på Wasa Teater. Meningen med Littfest är inte att vi ska sälja, utan att vi ska erbjuda litterära upplevelser.

Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.