Tre frågor till Nina Fellman

av Janne Wass

socialdemokratisk kandidat i lagtingsvalet på Åland den 18 oktober.

1. Vilken är den viktigaste
frågan inför valet?

– Den viktigaste frågan för mig, och den jag tror att kommer att bli den viktigaste under den kommande perioden, är den om en kommunreform. Vi måste förbättra den åländska kommunalservicens jämlikhet och likvärdighet. I dag består Åland av 16 pyttesmå kommuner, och till exempel handikapplagstiftningen tolkas olika på olika håll. Så i dag får man helt olika service för samma diagnos beroende på vilken kommun man bor i.

– Det är nödvändigt att göra något åt kommunstrukturen. Även om Åland skulle bli en enda kommun, skulle invånarantalet fortfarande vara för litet för de dataystem som är utvecklade för kommuner. De flesta systemen är utvecklade för kommuner med 40 000 invånare eller fler. På Åland bor det 29 000 personer.

2. Obunden samling har i år jämförts med Sannfinländarna, hur ser det partiet ut?

– Obunden samling är i år ett annat parti än det var inför förra valet. Nu är det ett ganska brunt parti med mycket snack mot invandring och strängare flyktingpolitik, riktigt klassisk högerpopulism.

– Men sedan finns det i år också ett riktigt högerextremt parti, som kallar sig för Åländsk demokrati, och som består av fyra personer. De anser till exempel att vi helt ska stänga gränserna för invandrare från ”högriskländer”, dit de bland annat räknar Irak och Somalia.

– I Obunden samling finns det en kandidat, Bert Häggblom, som hör till de riktigt ”invandringskritiska”. Han har ställt upp för två eller tre andra partier tidigare, och kommer antagligen att bli invald. Men från Åländsk demokrati kommer knappast någon in, delvis på grund av att det finns två partier med främlingsfientlig profil, vilket kommer att splittra rösterna.

3. Det sägs ofta att skillnaden mellan SFP och Socialdemokraterna på Åland är hårfin. Stämmer det?

– Det finns ju bara ett vänsterparti på Åland, och Socialdemokraterna samlar ett brett vänsterfält, både gröna och feminister och personer som ligger längre vänsterut än SDP på fastlandet – det är alltså ett allmänt vänsterkollektiv. På det sättet finns det nog skillnader, och skillnaderna blir allt tydligare nu under den politiska diskussionen, då Liberala partiet försöker driva Sipiläregeringens åtstramningspolitik på Åland. Det är ju alldeles absurt. Det råder ingen recession på Åland. Åland har inga skulder, noll! Och ändå försöker Liberala partiet övertyga oss om att det råder recession och att Åland behöver åtstramningspolitik.

Janne Wass

Läs mer:
Ett halvt år med SSS
Regeringens sparpaket upprör i Österbotten

Lala Eriksson: Underkastelse, kompromiss eller konfrontation?
Personporträtt: Hanna Sarkkinen
Antti Ronkainen: Borgerlig tvångströja

Lämna en kommentar