Du bestämmer själv när du är klar

av Ylva Larsdotter

Det finns ingen början och inget slut.

Kroppen rör sig i rummet, skapar egna rum omkring sig. Att ta sin berättigade plats, att tillåta sig förändras. Kroppen förflyttar sig också i tiden mellan timglas som lyser likt fyrar i mörket. Innnanför dess glasväggar rinner sanden nedåt, tiden går. Oundvikligen. Oavbrutet. Tills den stannar och någon måste vända på den och så börjar det om.

I koreograften och dansaren Sanna Myllylahtis senaste performance I will tell you when I’m ready är tiden viktig. Tiden i den bemärkelsen att den frågar vad som innebär en början eller ett avslut i tiden. Vad händer med allt det som inte blev klart, som inte påbörjades, – livsprojekten, de goda idéerna, förväntningarna, målen, utkasten, avhandlingarna. Eller blev de klara fast på ett annat vis än vi föreställt oss från början? På tunnelbanan hem efter föreställningen kommer jag att tänka på alla mina manuskript som dammar i lådorna i väntan på att skrivas färdigt. Kanske de visst är klara?

Att inte bli klar, det vill säga inte nå målet, vara lönsam, produktiv, effektiv, resultatinrikad – att vara mer intresserad av själva processen, vägen – är ett skällsord i dessa tider av ekonomiskt resultatinriktat effektivitet på alla håll och kanter. Gud nåde om du inte är lönsam lille vän.

Scenen badar i ljus. Hon går av och an på scenen för att, när publiken satt sig, med patos konstatera att hon tänker börja när hon är redo. ”I will tell YOU when I’m ready”. Och så börjar hon dansa till aggressiv elgitarr musik som spelas av Otso Lähdeoja. Det är rått, det är punk, det är väldigt, väldigt rakt på och rätt in i köttet på publiken. Och hela tiden grundfrågan. ”There must be a beginning point”. Men hur hittar man den?

Ljussättningen, gjord av Meri Ekola, passar väl till Myllylahtis koreografi. Scenen släcks, tänds på nya punkter, fokuserar på timglasen. Mycket stark är passagen där Myllylahti ”förvandlas” till frihetssymbolen nummer ett: en fågel med vingar som flaxar. Där blir det tydligt hur väl dansen, musiken och ljuset bildar en stark enhet som understryker varje rörelse, varje förflyttning.

Koreografin tillåter Myllylahti att sträcka ut i omfångsrika, långa, långdragna rörelser, där tempot växlar kraftigt. När musiken skiftar från aggressiv punk till mjukare elektroniskt skiftar också ljuset till varmare ton och antyder mildhet i ett annat ganska aggressivt verk. I slutscenen är det en sol som lyser över henne. Timglasen är vända. Det är en ny dag eller så går dagen mot sitt slut. En ny början eller ett avslut? Publiken stilla, stämningen i rummet är förtätad samtidigt skör. Tankarna snurrar, kroppen har för slocknat, befinner sig i ett annat tillstånd. Strax klingar tankarna av, pulsen går ner, också hos oss i publiken. Det är stilla nu. Det finns ingen början och inget slut.

Ylva Larsdotter

I will tell you when I’m ready. Koreografi, koncept, på scenen: Sanna Myllylahti. Ljud Otso Lähdeoja. Ljus Meri Ekola. Dramaturgi Minna Harjuniemi. Spelar på Zodiak till den 4.4.2016. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.