Har potential men behöver något mer

av Emilia Jansson

Den elektroniska dansmusikfestivalen Summerburst har ordnats i Sverige i flera år och anlände till Finland och Ärtholmsstranden för första gången i år. Summerburst i Helsingfors är ändå betydligt mindre än den svenska versionen och blir mer som en blek kopia.

Kygo är ett av dragplåstren på Summerburst Helsinki, men trots att han just nu är en av de kändaste figurerna inom EDM lyckas han inte få publiken igång. Om man någonsin lyssnat på radio kan det vara svårt att ha missat någon av norrmannens låtar såsom Firestone eller Stay, dessutom är han ung och ser bra ut, så ingredienserna för en lyckad show finns. Men trots att han spelar sina radiovänliga låtar som de flesta känner till är publikens respons väldigt sval förutom då Stole the Show spelas som encore och alla sjunger med. Kygo var bland de första inom EDM med sitt Tropical House-sound som är mer melodiskt och lugnare än den stereotypiska EDM-musiken, men själv vill artisten inte placeras in i en viss genre utan satsar på många olika slags stilar. Det mesta som han spelar är ändå relativt lugnt och skulle passa perfekt om man satt vid en strand och bara njöt av det varma vädret. Men vi är inte i Miami, utan på Ärtholmsstranden, och med en iskall blåst och regnsjuk himmel klockan fyra på dagen (artisten åker direkt vidare för att uppträda på Summerbust Baltic senare samma dag) blir den timmeslånga showen väldigt platt.

Kygo.

Kygo.

Afrojack gör betydligt bättre ifrån sig med att få publiken igång två timmar senare, men då har han även med sig en hype man vars enda uppgift är att stå bredvid Afrojack och försöka hajpa publiken. Det största namnet är ändå Steve Angello (före detta Swedish House Mafia-medlem) som får den bästa responsen av publiken.

Musikbranschen har ofta kritiserats för att vara mansdominerad, och speciellt EDM är en genre där kvinnor inte tagit lika mycket plats som männen. Nervo är en tjejduo som består av två australienska systrar och de är de sista som går upp på scen och avslutar hela Summerburstfestivalen.

Festivalområdet. Festivalområdet.

Summerburst är en EDM-festival och helt naturligt är det EDM musik som spelas. Då festivalområdet även är minimalt (som man inte får avlägsna sig från förrän man skall hem) och med en dj på scen hela tiden kan det i längden kännas lite överväldigande om man inte är ett stort EDM-fan. I jämförelse med den svenska varianten, där över 15 000 människor besöker tvådagarsfestivalen på två olika orter, kan ett endagsevenemang med några tusen kännas lite vekare. Publik finns, men det känns som om de vill ha mer. Summerburst har potential och nu återstår bara att se om festivalen väljer att återvända till Helsingfors och kanske göra en större grej av det hela.

Text: Emilia Jansson
Foto: Ellen Wenman

Summerburst ordnades 27-28.5.2016 i Göteborg, 10-11.6.2016 i Stockholm och 11.6.2016 i Helsingfors. 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.