Ljusglimtar i inbördeskriget

av Joanna Österblom

Kobane medin pärm webbReportageboken Kobanê – Den kurdiska revolutionen och kampen mot IS av Joakim Medin är en berättelse om helt vanliga människor som gör anmärkningsvärda saker i en strävan efter ett värdigt liv utan förtryck och kapitalism.

Det som pågår i Rojava är en av de mera spektakulära politiska händelserna i vår samtid. Ett folk som har förtryckts i hundratals år väljer att utropa autonomi och gör en fredlig revolution mitt i ett brinnande krig. Pågrund av deras progressiva politik blir de sedan attackerade av Islamiska staten (IS), eller Daesh som de kallas av sina motståndare. Som sista västerländska journalist i staden Kobanê under IS belägring år 2014 har Joakim Medin varit på plats just där det händer, när det händer.

De åtta kapitlen innehåller både förstahandsupplevelser och unika samtal på plats samt intervjuer med personer aktiva i Sverige. De sista händelserna utspelar sig i mars en månad innan boken är utgiven.

Genom besök i de olika kantonerna ger Medin en mångsidig bild av ett samhälle och dem som bor i det. Det är många element som ingår i historien om Kobanês motstånd och den folkliga revolutionen: stormakter och terroriststämplingar, tunnlar och AK 47:or, vatten och berg samt en obeskrivlig glöd för frihet. Det kunde vara en actionfilm men är en mycket verklig verklighet och liv och död för miljontals människor. Medin tvekar inte att beskriva krigets konsekvens med döda och lemlästade kroppar.

Medin går också igenom de viktigaste geopolitiska händelserna från hundra år tillbaka och lotsar läsaren igenom det komplicerade politiska spelet som fortfarande spelar en stor roll idag. Ett flertal länder är inblandade, olika religioner och politiska system, för att inte tala om språk, kulturer och drömmar. Ändå blir det ibland oklart var exakt läsaren befinner sig från sida till sida eftersom boken hoppar friskt mellan platser, både geografiskt och tidsmässigt. Största delen av händelserna utspelar sig efter att självstyret utropas i Rojava 2012. Ett kapitel som skildrar hur Medin själv i hemlighet blir tillfångatagen av syriska regeringsstyrkor ger en liten inblick i hur livet kan se ut för politiskt aktiva kurder i Syrien.

Bred skildring

I boken får vi bland annat träffa en skottskadad 19-årig kvinnlig soldat med gröna ögon vid Kvinnornas försvarsenheter (YPJ) som vill hämnas det som gjorts mot hennes vapensystrar, torterade IS-krigare som hälsar från fängelsecellen bredvid, och en lärare i juridik som inte ser frihet i lagen, utan i självorganisering. Av de tiotals personer som Medin intervjuar visar dessa tre personer hur mångfacetterad vardagsverkligheten i Rojava är. I boken finns också flera fotografier som ger en komplementerande bild av hur samhället ser ut.

Medins Kobanê innehåller ny, fascinerande och viktig information som inte funnits publicerad på svenska, och inte nödvändigtvis ens på engelska. Det gör upp för att språket inte är så slipat och att redigeringen verkar vara gjord i all hast. Situationen i Rojava och Syrien förändras hela tiden, och om en månad kan läget se helt annorlunda ut.

Också i de kurdiska delarna av Turkiet pågår just nu liknande samhällsförändringar som i Rojava. Förutom det tunga förtryck som Turkiets armé utsätter kurderna för, med flera dödsskjutningar och avstängd el, vatten och mobilnät i flera städer, är det sorgligaste enligt Medin att ingen pratar om det som pågår. Det lågintensiva kriget eskalerar men den internationella uppmärksamheten saknas helt, till skillnad från då alla blickar vändes mot Kobanê. Nu är det inte IS som kurderna krigar mot, utan världens näst största NATO-arme, Turkiet.

Autonomi först

Kurdernas avsaknad av utbildning på sitt eget modersmål och av möjlighet att utöva sin kultur, samt en raderad historia, lämnar sina spår i folket men radikaliserar också folk i massor. Fastän många, enligt Medin, drömmer om ett enat Kurdistan stöder ändå nästan alla revolutionen som kämpar för en statslös lösning. Revolutionen baserar sig starkt på utbildning för att få folk att styra sig själva i olika lokala och regionala råd och kommitteer. En före detta gated community, där oljeeliten tigidare bodde bakom höga stängsel, har nu delvis omvandlats till en akademi som undervisar om Foucault, Hegel och genusvetenskap.

Det blir tydligt att Rojava inte är en färdig lösning, inte heller ett perfekt samhälle, utan en process. Men där sker en feministisk revolution utan like fastän kriget pågår. Hedersmord, kvinnomisshandel och månggifte förbjöds direkt i det nya samhällssystemet men det betyder inte att de skulle ha försvunnit helt. Så är det när man försöker bygga ett samhälle som inte vill påtvinga någon sina idéer, samtidigt som man verkligen genomför överväldigande samhällsförändringar. Omvändningen som beskrivs går från nationalstat till autonomi och direkt demokrati, från ett patriarkalt samhälle till en bred kvinnoemancipation. Förutom att kvinnorna själva tar till vapen och försvarar byar och städer mot de mest fruktade och barbariska krafter, sker stora förändringar på alla nivåer av samhället.

Folk från olika delar av världen har tagit sig till Rojava, ibland endast för att kriga mot IS, ibland för stödja revolutionen. Stockholm fungerar ofta som sluss vidare till Irak och Syrien enligt de personer som Medin talat med. Många av de frivilliga har en bakgrund inom det militära men inte alla. Den första svensken som reste till Rojava var en vanlig cirka 25-årig kvinna som kallar sig Sara. Det var också samma kodnamn som Sakine Cansız hade, som var en av PKK:s grundare och som blev mördad av turkiska underrättelsetjänsten i Paris 2013.

Medin har skrivit en angelägen, spännande och rörande bok om en kamp som tyvärr inte tar slut i första taget. Den fokuserar på en ljusglimt mitt i alla krig i Mellanöstern, och en möjlig lösning för flera i regionen om Rojava bara får stöd. För alla som strävar efter att demokratisera samhället och göra det mera jämlikt är det just dit man borde vända blickarna nu för både lära sig och inspireras.

Joanna Österblom

Joakim Medin:
Kobanê – Den kurdiska
revolutionen och
kampen mot IS.
Leopard förlag, 2016.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.