No pasaran!

av Janne Wass

Uppskattningsvis 15 000 personer samlades vid Senatstorget i Helsingfors lördagen 24.9 för att demonstrera mot fascism och rasism, efter att ha marscherat från Medborgartorget. Detta om något var ett besked på styrkeförhållandena mellan den antifascistiska och den högerextrema gruppen inom det finländska samhället. I andra ändan av Medborgartorget slöt en liten motdemonstration bestående av ”nationalister” upp – de var uppskattningsvis 50 till antalet.

Den antifascistiska demonstrationen, som gick under rubriken Peli poikki, eller blås av spelet, alternativt ”Nu räcker det”, ordnades en vecka efter att det stod klart att den 28-åriga Jimi Karttunen dött i sviterna av att ha blivit sparkad av en medlem av nynazistiska Finska motståndsrörelsen (FMR). Innan själva demonstrationen körde igång, kunde man höra de ”nationalistiska” demonstranterna förringa dödsfallet och kalla de antifascistiska demonstranterna för anarkister.

President Tarja Halonen förbereder sig för sitt tal.

President Tarja Halonen förbereder sig för sitt tal.

Stämningen på Peli Poikki-demonstrationen var genomgående god, och inga sammandrabbningar med motdemonstranterna skedde. Väl framme vid Senatstorget höll president Tarja Halonen ett mycket kort och koncist tal, där hon önskade att vår gemensamma gåva till det 100-åriga Finland ska vara att vi visar att Finland är ett land där vi inte accepterar politiskt våld. Övriga talare var bland annat feministen och skribenten Maryam Abdulkarim samt rasismforskaren och Ny Tid-medarbetaren Karin Creutz.

Dagens kanske viktigaste tal hölls av journalisten och medförfattaren till boken Äärioikeisto Suomessa (Extremhögern i Finland), tillika Ny Tid-medarbetaren, Mikael Brunila, som tog fasta på det klassiska uttrycket ¡No pasarán! från det spanska inbördeskriget. Myntat av kommunistledaren Dolores Ibárruri, betyder det ungefär ”Här kommer ingen förbi”, och blev sloganen för dem som kämpade mot general Francos fascister. Sedermera har uttrycket blivit populärt bland antifascister världen över.

Mikael Brunila. Mikael Brunila.

I sitt tal påpekade Brunila att det efter andra världskriget rådde konsensus över partigränserna om en enad kamp mot fascismen – att det var viktigt att man i bredd ställde sig upp och deklarerade ”här kommer ni inte förbi – för att vi står i vägen”. Denna konsensus, menar Brunila, har aldrig riktigt varit lika stark i Finland som i resten av Europa. Här har alltid hotet från extremhögern bagatelliserats och dess koppling till den finländska nationalismen har varit problematisk. Därav härrör sig kanske de ledande finländska politikernas mumlande i skägget efter dråpet på Karttunen. Men, menar han, problemet ligger inte hos de finländska lagarna, och inte heller hos politikerna som stiftar dem, utan snarare i den gemensamma luft som vi andas:

”Den har senast nu blivit väldigt tunn och kvav. Låt det en gång för alla vara sagt: den europeiska samhällsfreden i Europa är död, och det finns inte längre någon opartisk mark, någon läktare för neutrala observatörer, varifrån man kunde följa de samhälleliga skeendena på tryggt avstånd utan att behöva ta ställning till dem. För att bryta tystnaden krävs inte bara nya lagar eller polisiära åtgärder, utan vi måste alla agera. Tillsammans måste vi blåsa av spelet – inte bara i dag, utan varje dag. Fascisternas och rasisternas maktsträvanden är en realitet, det nya normaltillståndet, som vi alla måste leva med, även om det naturligtvis berör vissa mer än andra. Därför måste vi som i dag höjer våra röster och inte längre tiger senast nu fråga oss: hur ser den konsenus mot fascismen ut som vi driver?”

Paleface och Loldiers of Odin.

Paleface och Loldiers of Odin.

Minst 15 000 personer samlades för att protestera mot fascismen och rasismen i Finland. Det är inte ännu tillräckligt för att skapa ett samhälleligt samförstånd, men det är tillräckligt för att med Brunilas ord säga till fascisterna: ”Här kommer ni inte förbi, för vi står i vägen, och vi är mycket, mycket fler än vad ni är”.

Text & foto: Janne Wass.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.