Drömsk bilderbok om livet utan en själv

av Janina Svart

49-allt-a%cc%88r-precis-som-vanligt-webbOm jag inte fanns mer skulle ni bli ledsna då? undrar jag.

– Ja, då blir vi ledsnast i världen, säger pappa.

– Ja, då blir vi så ledsna så vi dör, säger mamma.

Bilderboken Allt är precis som vanligt av Kristina Murray Brodin och Maija Hurme tar fasta på vad som kan pågå i ett barns huvud när föräldrarna är upptagna. Barnet i boken frågar sina föräldrar om de skulle bli ledsna om hen dog, varvid barnet får svaret att föräldrarna skulle bli så ledsna att de också dog. Ändå fortsätter föräldrarna med att vara upptagna och barnet sitter ensamt på sin gunga med slokande huvud. Murray Brodins och Hurmes utgångspunkt är en vanlig existentiell tanke hos barn. Mellan text och bild uppstår en fin balans. Texten är enkel, medan illustrationerna är detaljerade. Samtidigt passar pastellfärgerna bra ihop med det lågmälda temat utan att det blir för melankoliskt. Helheten är drömsk, vilket understryks av att barnets försvinnande är ett tankeexperiment som får sin början genom att barnet ”drömmer en dröm”. I drömmen går barnet igenom alla delar av sitt liv. Hur är det hemma när det inte är där och vad händer på dagis? Hur ser det ut i lekparken och vad gör mamma och pappa? Vem ringer de om barnet inte finns?

Berättelsen är tematiskt avancerad utan att vara svårtillgänglig. För ett litet barn kan det vara fullständigt omöjligt att tänka sig en värld utan en själv, men Murray Brodin lyckas skildra tankeexperimentet på ett trovärdigt sätt. I illustrationerna syns föräldrarna som saknar sitt barn, medan barnet ser på inifrån en pastellfärgad bubbla. Greppet kunde te sig banalt, men det fungerar bra. Bubblan står för utanförskapet och drömmen, medan resten av bilden är realistisk. På ett uppslag skildras en situation i en lekpark, med barn som leker med olika saker och föräldrar som tittar över axeln av rädsla för att deras barn skall försvinna. Bilden är beskrivande för samtiden, med en hipsterpappa i röd mössa, en förälder som bär sjal och barn med olika hudfärg. Det försvunna barnet ser sin vardag och drabbas av saknad. Att allt är precis som vanligt kanske inte är så negativt ändå. Allt är precis som vanligt utgör ett fint exempel på magisk realism i kombination med en tidlös frågeställning och behagliga illustrationer.

Janina Öberg

Kristina Murray Brodin (text.) och Maija Hurme (bild):
Allt är precis som vanligt.
Schildts & Söderströms och Vombat Förlag, 2016.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.