Skurkar och pigga pensionärer på semester

av Janina Svart

alfredoDen fantastiske Alfredo är Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklövs fjärde bok om Patrik och Pensionärsmakten. Berättelsen i denna mellanåldersbok utspelar sig på Kanarieöarna, eftersom huvudpersonerna Patrik och Irene har vunnit en resa som första pris i en talangjakt. Patriks farmor och hennes kompisar Roffe och Bengta-Louise af Pärlemor har bestämt sig för att åka med, liksom Irenes mamma. Planen är att ha en lugn semester, men Irene känner redan på flygplanet den bekanta doften av ”motorolja, stekt kyckling och rakvatten” som hon kopplar ihop med sin pappa som sitter i fängelse. Därefter följer en invecklad händelsekedja där den ena skurken är värre än den andra och alla är ute efter att få så många medaljer som möjligt. Den fantastiske Alfredo är en alldeles ny skurk i berättelserna om Pensionärsmakten och han har mer muskler och fler medaljer än någon annan. Intrigen saknar inte spänningsmoment och finurliga vändningar. Däremot spelar humorn ofta på stereotypier som en vuxen läsare kan ha svårt att förstå poängen med. Behövs fler dumma tjuvar eller fniss frammanade av att skäggiga män klär ut sig till kvinnor? Å andra sidan bjuder också Pensionärsmaktens ovanliga uppfinningar på skrattfyllda stunder, då berg- och dalbanor och maskiner som kittlar sina offer är inblandade. Och få skolbarn skulle väl säga nej till en värld där alla pratar samma språk. Bäst är berättelsen när Pensionärsmakten lägger sig i händelserna, även om Patrik och Irene hade valt att låta dem semestra ifred. Greppet att låta de åldersmässigt äldsta karaktärerna vara klurigast och piggast är lika underhållande som i de tidigare böckerna Patrik och Pensionärsmakten, Irene och sedelsugen samt Den falska Bernice. Karaktären Bengta-Louise af Pärlemor är en riktig pärla i sin stränga uppenbarelse, som illustratören Vikström Eklöv lyckats fånga på kornet. Också i övrigt kompletterar de svartvita illustrationerna texten på ett underhållande sätt. Den fantastiske Alfredo är inte årets största läsupplevelse, men det är definitivt en positiv upplevelse. Vänner av bokserien blir inte besvikna och många andra kunde definitivt ge denna serie i kategorin mellanåldersböcker en chans. Klingenberg gör troligtvis många skolbarn glada med sin bok.

Text: Janina Öberg
Illustration: Joanna Vikström Eklöv

Malin Klingenberg (text) och Joanna Vikström Eklöv (bild): Den fantastiske Alfredo. Schildts & Söderströms, 2016.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.