Semester, död och Wi-Fi

av Nanna Heino

sommaro%cc%88n-pa%cc%88rm-webbJournalisten och bloggaren Eva Frantz debutroman Sommarön är en hämndhistoria. Intrigen cirkulerar kring morbida händelser på en semesterö, ägd av försäkringsbolaget Axelsson, en ö införskaffad av bolaget för att skapa trivsel bland anställda. Vid första anblicken skulle en kunna tro att det värsta som kan hända på Sommarön är att bredbandet inte fungerar. Dock visar det sig vara en bagatell i jämförelse med death by sauna.

Sommarön är en deckarroman inspirerad av författare som Maria Lang och Agatha Christie. Inspirationen från Lang och Christie innebär att boken har en lättsam och smått ironisk ton. Frantz är bra på att beskriva vardagliga situationer på ett komiskt sätt.

Karaktärsgalleriet är omfattande, det är många namn och många relationer att hålla reda på och det kunde ha bantats ner och komprimerats.

Frantz skriver på vardaglig finlandssvenska, och finlandismerna är många. Boken är trogen det muntliga uttrycket och skulle bli en utmärkt ljudbok. Frantz kommenterar även sin samtid, bland annat fitnesstrenden och hälsohysterin. Ett annat spår i boken är beroendet av internetuppkoppling och teknologi samt näthat och -mobbning som i Sommarön tar form av så kallad ”slut-shaming”. Frantz tar även upp mammarollen och moderskapet vars samhällsposition drastiskt håller på att förändras. Kvinno- versus mansroller tas upp redan i första kapitlet. Frantz koll på samtiden har troligen att göra med hennes arbete som journalist på Svenska YLE.

Ett flertal personer dör i Sommarön och motivet är som sagt oftast hämnd. I många deckarromaner blir även de skurkar som hämnas av rättrådiga orsaker fast: en misshandlad förgiftar sin misshandlare och så vidare. Läsaren får sålunda den dubbla tillfredsställelsen i att en ond person dör och en mördare ställs inför rätta. Detta är inte fallet i Sommarön.

För den uppmärksamme läsaren presenterar Frantz ett etiskt intressant dilemma. Bokens budskap snurrar kring ämnet rättvisa. Hämnd har sällan någon djupare mening än behovet att göra upp med det förflutna, att lägga något bakom sig och därefter gå vidare. Även då det krävs mord.

Text: Nanna Heino
Foto: Sercan Şengül

Eva Frantz: Sommarön. Schildts & Söderströms, 2016.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.