Färggrann nostalgitripp med nyutkommen ABC-bok

av Janina Svart

friggakrikonqvistparm-webbFröken Frigga Krikonqvist av Lotta Moring och Emma Rönnholm är den tredje bilderboken som utkommit på förlaget Marginal. Titeln till trots är det inte Frigga Krikonqvist som är protagonist utan det är alfabetet som är i fokus. Frigga förekommer istället i samband med bokstaven Q som en person som vill äta rätter med squash och roquefortost. Boken uppmuntrar till högläsning så att alla nyanser i språket kommer till sin rätta med inslag som babblande bokstaven B och zebrarandiga mazariner.

Morings rim och ramsor är oväntade och ofta humoristiska. Så här låter exempelvis bokstaven E:

”Elva herrar dricker te  / på ett elegant café. / En är envis som en get / två har benet i paket / tre är trötta, tar siesta / fem vill fara hem och festa. / Alla elva har moped / allas kepsar är på sned”.

Det är fräscht att allitterationerna inte tar över utan att det är själva bokstavsljudet som är i centrum, och för det mesta finns inne i orden. Moring drar sig inte heller för att använda sig av påhittade ord. Stundvis är ordvalen däremot rentav för oväntade, som när ”mjauar” förekommer istället för ”jamar” trots att det är bokstaven J som är i centrum på uppslaget, eller ordet ”kastrulla” som låter som ett nödrim på ”rulla”. Det faktum att ramsorna överlag är skrivna med glimten i ögat slätar ändå ut dessa skevheter.

Som läsare är det svårt att inte bli på gott humör av de olika uppslagen. Bokstaven Ä har exempelvis underbart finurliga illustrationer till följande roliga ramsa: ”Ärkeänglar i ärtesängar / ärkeskurkar som gäspar stort / käcka älvor som räknar fräknar / snälla älgar som / spelar kort”. Rönnholms illustrationer förmedlar tecknarglädje, även om stilen kan skilja sig en del från uppslag till uppslag. I en bilderbok med ramsor istället för enhetlig intrig finns det å andra sidan utrymme att skapa olika stämningar i färg och form utan att helheten lider. Till en stor del förstärker bilderna delar av ramsorna, men det finns också uppslag där Rönnholm tar ut svängarna lite mer och skapar en egen dynamik inom bilden.

Fröken Frigga Krikonqvist är inte en revolutionerande bok, men en positiv läsupplevelse. Den väcker känslor av nostalgi och får läsaren att blicka tillbaka till klassiska bilderböcker som Lennart Hellsings och Poul Ströyers ABC från 1961. Att närma sig alfabetet med rim, ramsor och lustiga illustrationer är ett beprövat och fungerande koncept. Boken känns traditionell och illustrationerna är varma och färggranna, med många underbara scener från hemmamiljöer. Det är således inte bara genren som väcker känslor av nostalgi, utan även innehållet. Exempelvis många traditionella maträtter förekommer, så som potatismos och strömming och mommos plommonmos. Det blir aldrig queerare än quiche, men ingenting saknas ur helheten.

Text: Janina Öberg
Illustration: Emma Rönnholm

Lotta Moring (text) och Emma Rönnholm
(illustrationer): Fröken Frigga Krikonqvist.
Marginal, 2016.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.