Hamstrade minnen

av Janina Svart

Burman känner sig trött och ensam. Det gör ont i kinden. Det är nåt som skaver. Du skulle inte ha tyckt om att se mig så här ynklig, gammelmormor”.

Anna Härmäläs bilderbokskaraktär Burman har förlorat sin gammelmormor Glitterina och för att hålla minnet av henne kvar stoppar han kinderna fulla med saker från hennes lägenhet. Han känner skräck inför att de nya hyresgästerna ska slänga alla hennes ägodelar och måla väggarna vita. När Burman tittar på dem genom dörrhålet är de en grå massa jämfört med den pastellfärgade lägenheten med tapeter i olika mönster. De får representera det okända och opersonliga, medan gammelmormors garnnystan, slevar och skor bär på historier från hennes liv. Då Burman inte vet hur han ska hantera situationen hamnar minnena av Glitterina i kinderna på honom.

Användandet av djurkaraktärer fungerar bra i Burman, eftersom det är hans hamsterkinder som möjliggör detta annorlunda, gulliga och lite lustiga sätt att närma sig sorg. Det är svårt att inte smälta när den lilla hamstern står med kinderna fulla av minnen. Han upptäcker dessvärre att det inte går att prata med munnen full av saker. Det skaver, och läsaren kan förstå att det inte bara är sakerna som skaver, utan att det är själva saknaden som är obekväm. Att hålla allt inom sig känns inte bra trots allt, och då är det tur att Burman råkar hitta cirkusartister som han kan hjälpa, samtidigt som han handskas med sin egen sorg.

Härmälä har tidigare utkommit med den prisbelönta Du hör inte hit, Beiron (2011) och Du bestämmer själv, Jori (2013). Medan illustrationerna är rundare och färggrannare i dessa böcker är Burman mjuk och ljus. Hela bildvärlden i den nya boken är som gammelmormor Glitterinas lägenhet: detaljrik, pastellfärgad och inbjudande. Det uppstår en spännande kontrast mellan Burmans sorg och de ljusa, glassiga illustrationerna. Samtidigt känns det som om det i huvudsak är bilderna som för berättelsen framåt, medan texten har kommit till efteråt. Det är i detta fall positivt och helhetsintrycket blir väldigt personligt.

Burman är ingen komplicerad bok, men de fantasifulla illustrationerna och detaljrikedomen ger garanterat glädje under många läsningar.

Text: Janina Öberg
Illustration: Anna Härmälä

Anna Härmälä: Burman.
Schildts & Söderströms, 2016.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.