Farligt spel i månförmörkelsens tecken

av Zinaida Lindén

En italiensk film är en sällsynt gäst på våra biografer. Ironiskt nog betyder Perfetti sconosciuti totala främlingar, men Paolo Genoveses opus handlar om sju gamla vänner. Känner de verkligen varandra så väl?

En kväll samlas de hos plastikkirurgen Rocco (Marco Giallini) och hans fru Eva (Kasia Smutniak) som jobbar som psykoterapeut. Först anländer den mustaschprydde taxikusken Cosimo (Edoardo Leo) och hans söta sambo (Alba Rohrwacher) som undrar om det dyra biodynamiska vin hon köpt kommer att falla värdparet i smaken. Snart får hon annat att oroa sig för. Den eleganta Carlotta (Anna Foglietta) gör entré med sin sammanbitne make (Valerio Mastandrea). Sist anländer den mullige Peppe (Giuseppe Battiston) – till allas besvikelse utan sin nya, okända flickvän.   

Under middagen föreslår värdinnan en säregen lek: de lägger sina telefoner på bordet och låter alla läsa de sms som kommer in samt lyssna på eventuella telefonsamtal.

Snart får kvällen en dramatisk vändning: hemligheter och lögner avslöjas på löpande band, minst ett äktenskap går i kras, minst en person kommer ut ur garderoben, det ena parets tonårsdotter (Benedetta Porcaroli) fattar ett avgörande beslut.

Mobiltelefonen är den moderna människans ”svarta låda”, där finns hela hennes liv. Vad får sällskapet att ge sig in i leken? Tristess? I kulissen spökar Luis Buñuel med Borgarklassens diskreta charm. Ändå ryms här både värme och smärta. Manuset är väl inarbetat, med sex kockar runt grytan. Ofta verkar skådespelarna improvisera.

I denna pratglada film finns varken bovar eller hjältar. Det italienska temperamentet samsas med Dogma-estetiken. Precis som Roman Polanskis Carnage utspelas detta kammarspel på samma ställe, i vardagsrummet. Bara under korta tider visas karaktärerna i badrummet, i köket, i bilen eller i var sitt hem. Ibland går de ut på balkongen för att ta en titt på månförmörkelsen – som beundras även av ett gammalt par i huset mittemot, en symbol för ouppnåelig lycka.

Tempot är något haltande, Gloria Gaynor hörs lite väl ofta med I Will Survive, men finalen tar tittaren på sängen. Den allra sista rutan dröjer sig kvar på näthinnan. Då man lämnar salongen försöker man spola filmen baklänges i sin hjärna.

Zinaida Lindén

Perfetti sconosciuti. Italien, 2016. Regi: Paolo Genovese. Manus: Paolo Genovese, Filippo Bologna, Paola Mammini med flera. Foto: Fabrizio Lucci. I rollerna: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak, Benedetta Porcaroli.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.