Mellan fiktion och verklighet

av Mathilda Larsson

Lägerelden lyser upp två äldre mäns ansikten, den ena är Nobelprisförfattare och den andra en enkelspårig chaufför från den lilla byn Salas i Argentina. Nobelförfattaren Daniel Mantovani berättar en historia om två män som blir förälskade i samma kvinna, svartsjukan tar över och det hela slutar med att de båda två dör. Chauffören är tyst en stund, men utropar sedan: Det där hände ju på riktigt, du talar ju om de två bröderna hemma i Salas!

Efter att ha varit bosatt i Barcelona i 40 år bestämmer sig Nobelförfattaren Daniel Mantovani (Oscar Martínez) för att återvända till sin hemby och litterära inspirationskälla, Salas. Att möta de människor och den omgivning som som inspirerat honom till hans prisbelönta böcker blir ändå inte så lätt som han tänkt sig. I Gastón Duprats och Mariano Cohns prisbelönta film The Distinguished Citizen (2016) blandas knivskarp ironi och humor med litteraturens eviga frågeställningar: Var går gränsen mellan verklighet och fiktion? Har författaren någon skyldighet mot verkligheten och de människor och händelser hen tar sina idéer ifrån?

Karaktärerna i en författares verk är helt och hållet i sin skapares våld. Då fiktionen har sina rötter i verkligheten kan det lätt bli svårt för läsaren att glömma den riktiga världen och dyka in i fiktionens universum. Författarens standardfråga blir ofta: Hur mycket har hänt på riktigt? The Distinguished Citizen för till exempel tankarna till diskussionen om autofiktion, där författare som Karl Ove Knausgård fått ta del av mycket kritik för att han egenväldigt beskrivit närstående i sin sexdelade självbiografi Min kamp.

När Daniel Mantovani kommer till Salas får han känna hur fiktionen tar ut sin hämnd på den enväldige författaren. Under de olika föreläsningar, invigningarna och den lokala konsttävlingen (med bland annat målningar föreställande leende mopsar och en fromt vinkande påve), ifrågasätter byborna hans rättighet att berätta deras historia. Stoltheten över att en av dem tagit sig ut i världen och gjort sig internationellt känd blandas med misstro och oförståelse. Det hela kristalliseras i en äldre dams fråga under hans föreläsning: ”Men varför skriver du inte om trevliga saker?”

Antipatierna mellan författaren och byborna ökar undan för undan i filmen, tills allting kulminerar i ett dramatiskt slut involverande ett dubbelt triangeldrama och jaktgevär. Bilden blir svart och publiken börjar redan sakta röra på sig – men så byts bilden till ett skarpt upplyst podium omringat av fotograferande reportrar – Daniel Mantovanis presskonferens. Hans nya bok handlar om hur en författare vid namn Daniel Mantovani besöker sin hemby Salas. En reporter frågar hur mycket av verket som är verkligt, och Daniel svarar kryptiskt: ”There is no reality”.

Mathilda Larsson

The Distinguished Citizen.
Argentina, 2016. Regi och foto: Gastón Duprat, Mariano Cohn. Manus: Andrés Duprat. I rollerna: Oscar Martínez, Dady Brieva, Andrea Frigerio.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.