Humoristiska vardagsglimtar ur förorten

av Janina Svart

Sagor om Siri består av berättelser av Åsa Mendel-Hartvig och svartvita illustrationer av Cara Knuutinen. Kapitelboken kan läsas för sig, men utspelar sig tidsmässigt före boken Siri flyttar till landet, som utkom 2015. I Sagor om Siri skildras livet under vintern och våren innan flytten till landet. Huvudpersonen Siri går bland annat på dagis, får en ny kompis, är rädd för en granne och fyller fyra år under berättelsernas gång.

Eftersom boken är skriven ur Siris perspektiv uppstår många underhållande situationer, som då pappa vill att hon och den äldre systern Rosa ska städa, men varje försök bara leder till nya roligare lekar med mera stök. Mer än en gång för Siris liv tankarna till Astrid Lindgrens böcker om Lotta på Bråkmakargatan. Vardagsglimtarna ur Stockholmsförorten Bagarmossen innebär dessvärre inte mycket spänning för den vuxna läsaren, men situationerna och konflikterna som skildras har goda förutsättningar att leda till givande diskussioner med barnet som får ta del av boken genom högläsning. Sagor om Siri är därmed en bok som blir ännu bättre i dialog med barnläsaren.

Mendel-Hartvigs skildring av familjelivet och relationen mellan syskonen Siri, Rosa och spädbarnet Tuva-Lisa osar av värme och barnperspektivet är beundransvärt välskapt. Det kan däremot vara utmanande att hålla uppe barnets intresse under flera kapitel i och med kombinationen av vardagsrealism utan större äventyr och kapitelboksformatet som innebär att det är sparsamt med bilder.

Mendel-Hartvig har tidigare skapat bilderböcker för såväl yngre som äldre barn, bland annat bilderböckerna om Otis tillsammans med Ane Gustavsson. Cara Knuutinen har å sin sida illustrerat bland annat böckerna om Saga Blom samt de humoristiska böckerna om kon Betty, i vilka Anna Gullichsen står för texten. De mjuka svartvita bilderna i Sagor om Siri passar berättelsen, men samtidigt kunde Knuutinen ta ut svängarna lite mer, då den underliggande humorn är bokens största styrka och lätt kunde understrykas ytterligare med hjälp av bilderna.

Humorn i det vardagsnära och bekanta lär ändå fånga många barns intresse och det gäller att inte se ner på formatet. Att berättelserna kallas sagor kan tolkas som en uppmaning att se det fantastiska i vardagslivet, men det kan även syfta på godnattsaga. Boken rymmer många dråpliga men relaterbara situationer och sagorna är perfekta att läsas en och en innan läggdags.

Janina Öberg

Åsa Mendel-Hartvig (text) och Cara Knuutinen
(illustrationer): Sagor om Siri. Schildts & Söderströms, 2017.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.