Tågluffen är tillbaka

av Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt.

För mig var det den stora friheten när jag var yngre att tågluffa runt Europa. Länge har drömmen om en ny tågluff, med Ann och barnen, levt kvar hos mig. I sommar blev det så av, vi vaknade upp när nattåget nådde alperna, hälsade på vänner i norra Frankrike, åt currywurst i Berlin och såg på EM-fotboll i Nederländerna.

Så visst går det fint att tågluffa även 2017. Några saker har blivit enklare än förr, andra lite mer besvärliga. Interrailkortet kommer i flera varianter. Billigare för unga och äldre, gratis för barn upp till elva år. Det är en bra deal för familjer. Interrail har en utmärkt hemsida med info, www.interrail.eu. Svenska SJ har märkligt nog slutat sälja internationella biljetter, så det var bara att handla på nätet. Eftersom jag bokade i tid fick vi till och med rabatt.

Lågprisflyget har ersatt många av de internationella tågen. För det mesta är det billigare att flyga, men om man vill resa runt till fler ställen så är tågluffen prisvärd, för att inte tala om roligare och med friheten att ändra sina planer resa dit lusten bär en. Appar och hemsidor, inte minst från interrail och tyska bahn.de, gör det lätt att planera.

Länder som Nederländerna, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland har verkligen satsat på järnvägen. Moderna snabba tåg tar dig bekvämt genom landskapet. En av mina favoriter är franska snabbtåget TGV. Paris-Barcelona går på drygt sex timmar. Så mycket snabbare än förr! Men för att åka snabbtåg behöver du som regel betala platsbokning eller tillägg, och det kan vara ganska kostsamt och kräva lite planering.

Tyvärr är många nattåg borta, inte minst i Tyskland och Frankrike, och det som förut gick från Köpenhamn. Men Österrikiska ÖBB kör nattåg i flera grannländer. Även i länder som Polen och Tjeckien finns många nattåg kvar. Jag och familjen bokade en familjekupé i ÖBBs liggvagn Hamburg-Innsbruck för 130 euro, inklusive frukost serverat i kupén. Ett lagom äventyr för nioåriga tvillingar, och en stor del av sträckan till släkten i Italien sov vi oss igenom Tyskland.

Det blir ett annat resande än flygresor till solen. Ett par timmar i Hamburg för att se på stan och världens största modelljärnväg blev en liten barnsuccé. Lugna samtal och kortspel när landskapet susar förbi ger tid för eftertanke. Vi testade pretzels på tyska stationer, köpte croissanter i Paris och märkliga friterade kroketter i Amsterdam. Vi kom hem med minnen och upplevelser att tala om och dela. Kanske lyckades jag också föra över lite av min dröm till barnen. Att Europa är fullt av spännande ställen och nya vänner som väntar på att upptäckas med ett tågluffarkort på fickan.

Att tågluffa är klimatsmart och socialt. Rekommenderas!

Jonas Sjöstedt
är ordförande för Vänsterpartiet i Sverige

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.