Vänskapsskildring med gotiska inslag

av Janina Svart

En annan Bea Bladh av Katarina von Numers-Ekman är ett välkommet bidrag till kategorin finlandssvenska mellanåldersböcker. Med en huvudkaraktär i trettonårsåldern passar boken för läsare från ungefär tio år och uppåt. Den är en fristående fortsättning på Singer, som utkom 2012 och handlar om Josefin som figurerar även i En annan Bea Bladh. Josefin har nu vuxit från tio till tretton år och från mobboffer till djupt beundrad av huvudkaraktären Bea Bladh. Illustrationerna har samtidigt fallit bort och textmassan är tätare än i Singer.

Berättelsen om Bea Bladh är ytterst välskriven och behaglig även till sin utformning med ett omslag i inbjudande färger skapat av Jenny Lucander-Holm, som också står för vinjetterna. Liksom i Singer är det vänskap som utgör det centrala ämnet, medan även familjeangelägenheter får sitt utrymme. Bea Bladh bor med sin ensamstående mamma och har en pappa som bor på Galapagosöarna. Hon har en benskada, vilken delvis är en orsak till att hon blivit hemskolad av sin mamma på gården i Braxå, som Numers-Ekman döpt orten. Den frånvarande pappan har i sin tur åsikter om hennes skolgång.

Beas behov av att identitetsmässigt omformulera sig på sin lilla bostadsort skildras träffsäkert. Tonårskulturen tillägnar hon sig genom att lyssna på radio X3M och hon har ingen närmare kontakt med andra i sin egen ålder, tills Josefin blir en del av hennes liv. Stundvis känns spåret med Beas populära Instagramkonto lite krystat, men samtidigt är det en del av hennes utveckling och bidrar också till att boken känns samtida. En mer intressant del av hennes identitet är den tonsatta dikten hon fått sitt namn från, nämligen ”Beatrice Aurore” av Harriet Löwenhjelm.

Helheten blir en välkomponerad blandning av vardagsrealism och mystik. Det mest intressanta inslaget i boken är förknippat med såväl familjen som orten. På hemgården står ett mystiskt gårdshus som skildras på fantasieggande sätt och därmed ger boken starkt gotiska inslag. En annan Bea Bladh har jämförts med Maria Gripes böcker, och jag kan inte annat än att hålla med, då det finns en del likheter inte minst med Tordyveln flyger i skymningen (1978), där också ett mystiskt hus har en central plats. Bea är ovetande om orsaken till gårdshusets låsta dörrar, men i samband med att hon bestämmer sig för att utveckla sig själv öppnas även dörren till gårdshuset och familjehemligheter blottas. Den nya Bea Bladh blir till och det är ett sant nöje att följa hennes spännande sommarlov.

Katarina von Numers-Ekman (text) och Jenny Lucander (illustrationer): En annan Bea Bladh. Schildts & Söderströms, 2017.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.