Tre frågor till Jaana-Maria Jukkara

av Jan Gardberg

konstnärlig ledare och producent för Etnosoi!-festivalen.

1. I år fyller Etnosoi! 30 år. Hur har festivalen förändrats genom åren?

– Etnosoi! började som ett mycket litet evenemang med enbart inhemska musiker och organiserades då väldigt långt av Sibelius-Akademins avdelning för folkmusik. Men redan följande år bjöd man in internationella artister, och ansvaret hade flyttats till Global Music Centre.

Vi bjuder in både världsstjärnor och relativt okända musiker från fjärran kulturer som folk här i Finland ofta inte vet så mycket om. Med föredrag, meet-the-artist-intervjuer och program för barn försöker vi göra festivalen så givande som möjligt. Vi vill fostra både vår nuvarande och en kommande publik, och samtidigt ge gästande artister en chans att bekanta sig med finländsk kultur.

2. Vad är du själv mest entusiastisk över i årets program?

– Speciellt gläder jag mig åt att vi på årets Etnosoi! för första gången på länge får höra musik från Marocko, i skepnad av fantastiskt skickliga Oum. Och från öst kommer Joanna Słowińska från Polen och tuvalesiska Hartyga. Inom världs- och folkmusik accentueras vikten av samarbete. Ett bra exempel är Etnogalan, som ordnas för första gången i år, som en del av Etnosoi!, och där finländska och utländska artister premieras.

3. Kan du berätta om Global Music Centres övriga verksamhet?

– På vårt kontor på Tavastvägen i Helsingfors har vi ett mångsidigt bibliotek, som är öppet för allmänheten. Vi sysslar också med forskning, gör inspelningar och ger ut musik. Biståndssamarbete har ända från början 1979 varit en viktig del av verksamheten.

Etnosoi!-festivalen är utan vidare den del av vår verksamhet som syns mest i media varje år. Men också annars jobbar vi för att stöda ett mångsidigt utbud av multikulturell musik i Finland. Bland annat försöker vi stöda musiker med invandrarbakgrund och hjälpa dem att klara av stipendiedjungeln. Arbetet känns viktigt i dagens värld.

Text Jan Gardberg
Foto Jaana-Maria Jukkara

Lämna en kommentar