Nazisten på läktaren

av Marcus Floman

Marcus Floman

Där går han, Jesse Torniainen, nazisten från Nordiska motståndsrörelsen, som redan dömts i tingsrätten för att ha sparkat ner en man vid Järnvägsstationen. En spark med dödlig utgång, en spark som utdelades mitt på dagen rakt under de nazistiska tyrrunefanorna. Helsingfors tingsrätt dömde mannen till två års ovillkorligt fängelse för grov misshandel, men inte för dödsvållande som åklagaren krävt. Hovrätten har inte ännu sagt sitt i fallet.
Nu går han raskt, kanske sju-åtta bänkrader längre ner, iklädd svarta kläder och en luva som delvis skymmer ansiktet. Han rör sig från läktarens ena hörn mot HIFK:s klack och försvinner in bland supporterskaran.
Platsen är Tölö fotbollstadion. Det är halvtid och hemmalaget ligger under med 0-1 i en ligakvalmatch som ska skicka ner HIFK:s rödskjortor till första divisionen efter tre år i den finländska fotbollens finrum.

För den som följt med HIFK:s fotbollssupportrar är det ingen nyhet att ett antal högerextremister, med Torniainen i spetsen, i flera år varit del av HIFK:s högljudda klack. För drygt två år sedan uppstod tumult vid en uteservering i pausvilan i en fotbollsmatch i Tammerfors mellan Ilves och HIFK. Torniainen angrep och misshandlade några ordningsvakter. Han har ett långt brottsregister med flera misshandelsdomar – redan före den dödliga sparken i Helsingfors centrum.

8 november 2017 föll domen i fallet där Jesse Torniainen och tre övriga HIFK-supportrar misshandlade ordningsvakter i Tammerfors. Torniainen dömdes till 50 dagars ovillkorligt fängelse.
Frågan inställer sig: ska en våldsam nazist röra sig på en fotbollsläktare?

Vad säger de övriga supportrarna? De har i åratal, indirekt eller direkt, låtit honom hållas. Enligt flera källor ska han inte vara den enda nazisten i HIFK:s fotbollsklack. Men det finns de som protesterar på nätforum för finländska fotbollssupportrar (Futisforum2) eller i direkt kontakt med HIFK:s supportergrupp Stadin Kingit. En nära vän till mig ringde upp supportergruppen när det stod klart att Torniainen misshandlat ordningsvakter i Tammerfors.
– Varför tillåts nazister vara med i er supportergrupp?, lydde frågan.
I det mycket aggresiva svaret lät Stadin Kingits representant förstå att det inte fanns planer att mota bort nazisterna.
Helt klart är ändå att det absoluta flertalet av HIFK:s supportrar inte är högerextremister – annat skulle väl bara fattas? Tänk nu: Idrottsföreningen Kamraterna, den finlandsvenska borgerlighetens flaggskepp på sportfronten…

Vad gör idrottsklubben – HIFK Fotboll Ab?
Jag ringer upp och får höra att lagen inte tillåter en fotbollsklubb eller evenemangsarrangörer överlag att portförbjuda personer, inte ens en person som dömts för våldsbrott eller är känd för sin våldsamhet. Ordningsvakterna får porta en person endast om det där och då uppstår en situation, exempelvis en våldshandling.
År 2015 hörde Torniainen till en liten grupp supportrar som från fotbollsklubbens sida meddelades att de var icke-önskade personer på läktaren under ett års tid. Detta inofficiella portförbud uppstod efter ett möte mellan klubben och de supportar som deltagit i våldsamheterna i Tammerfors.
I upprepade intervjuer har fotbollsklubbens representanter sagt att de inte önskar ha en nazist på sina läktare och att de är trötta på att kopplas ihop med en våldsbrottsling.

Nästa säsong laddar HIFK upp för spel i fotbollens första division. Återstår att se om supportersammansättningen ändras inifrån.

text Marcus Floman

foto Wikimedia Commons

Läs också intervjun med författaren Isobel Hadley-Kamptz som skrivit boken Om sport och våld, och Axel Vikströms kolumn om idrott och sexism.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.