Spännande maritimt äventyr

av Janne Wass

Finlandssvenska Karin Erlandsson tog i fjol steget till barnlitteraturen med Pärlfiskaren, som nyligen tilldelades Runeberg Junior-priset. Fantasyboken riktar sig till lite äldre barn i lågstadieålder. För yngre kan den vara en aning skrämmande – den räds inte mörker, faror och blodiga olyckor.

Pärlfiskarens berättare är flickan Miranda, i en fiktiv övärld där invånarna från barnsben lär sig dyka efter värdefulla pärlor – och alla drömmer om att finna den mytomspunna Ögonstenen – till den grad att de till och med dukar under i sin feberaktiga jakt. Det är vad som hände Mirandas pappa, men det hindrar inte henne från att föra vidare hans passion. Allt förändras ändå då hon plötsligt en dag blir ställföreträdande storasyster till Syrsa. Så utvecklas en berättelse om systerskap, mod och girighet.

Erlandssons bok är en av många som inspirerats av Ursula K. Le Guins Övärlden-böcker, men på grund av det ibland mörka och skrämmande anslaget, kommer jag att tänka på Otfried Preusslers Han sålde sin frihet. De starka och modiga flickorna i den maritima berättelsens centrum har också många paralleller med Disneyfilmen Moana, som utkom 2016.

Erlandsson beskriver medryckande den fantastiska världen, och underskattar inte de unga läsarna, vilket känns fräscht – berättelsen går in på filosofiska frågor om ambition och övermod, och ställer dem i motsatsförhållande till mänskliga förhållanden. Först och främst är det ett fantasieggande äventyr som ger mersmak, och boken är den första i en serie. Avslutningen känns ändå en aning otillfredsställande. Trots slutet gott, allting gott, är det som om vändningen blir lite abrupt; lösningen känns lite för enkel, vilket ytterligare bidrar till en upplevelse som gnager mig under läsningen, att en del av karaktärernas motivationer inte riktigt sitter som de ska.

De sparsamt utströdda illustrationerna av Tuuli Toivola är klassiskt svartvita pennteckningar som snarast bekräftar handlingen – det hade varit roligt om Toivola hade gjort lite mer för att expandera Erlandssons rikt beskrivna värld.

Janne Wass

Pärlfiskaren av Karin Erlandsson.
Illustrationer: Tuuli Toivola. Schildts & Söderströms, 2017.

Lämna en kommentar