Efter 10 år och mer än 1700 evenemang – Arkadia finns kvar

av Marcus Floman

Idag firar Arkadia Bookshop sina 10 år i helsingforsarnas hjärta. Efter dessa år med Arkadia, främlingarnas bokhandel, är den ena av ägarna, Ian Bourgeot, fortfarande lika genuint häpen över att bokhandeln öppnar sina dörrar varje dag.

Bokhandelns primus motorer Ian och Liisa Bourgeot startade bokhandeln i tiderna på Hesperiagatan i Tölö i Helsingfors och för sex år sedan flyttade bokhandeln till Nervandersgatan, i närheten av Helsingfors Arbis.

Ian Bourgeot, om en bokmal från framtiden hade landat på ditt bord för tio år sedan med beskedet att bokhandeln blomstrar, vad hade du sagt då?

– Jag skulle ha blivit totalt förbluffad! Egentligen har min inställning till hela projektet varit en sällsam blandning av pessimism och enorm optimism. Jag tänkte väl i vissa stunder att jag säljer min omfattande boksamling och lägger lappen på efter tre månader, medan jag i andra stunder hörde mig säga åt folk att vi ska hålla på i 50 år. Det har kanske låtit lite extravagant, men nu är det bara 40 år kvar, säger en entusiastisk Bourgeot.

Hur har det hela gått ihop?

– För det första verkar ju folk gilla vår bokhandel. Men jag måste genast tillägga att vi har haft våra svåra stunder och vi jobbar hela tiden väldigt hårt med att få allting att gå runt. Men varje gång vi funderar på om vi kan fortsätta så kommer alla dessa människor till vår bokhandel och inger hopp igen, säger Ian Bourgeot.

Efter en kort tankepaus fortsätter han:

– Och så har det behövts en liten portion idealism, en tro på mänskligheten. Det låter helt galet, men så är det. Det är det soär det får oss att tro på det hela och orka vidare.

Över 1700 evenemang

Under de gångna 10 åren har Arkadia International Bookshop stått värd för mer än 1700 evenemang. Allt från hantverkares workshopar, seminarier, konserter till bokutgivningar.

Vid sidan av bokhandelns programpunkter har helsingforsare och andra besökare också själva tagit bokhandelns vindlande våningar och vrår i besittning. Alla på sitt sätt.
Skolelever läser sina läxor, folk spelar schack och författare skriver på sina bokmanus.

– Jag har på känn att av alla grupper som uppträtt i våra arrangemang så är det till musikerna som vi ska rikta det största tacket. De har verkligen ställt upp för oss och vi har haft en väldigt fin relation till all de musiker som spelat i vår bokhandel. Det handlar om artister som spelat allt från experimentellt oljud till barockmusik. Så har vi alla de modiga poeter som läst ur sina debutverk – och det är verkligen inte en enkel sak att stå upp och läsa ur din första bok.

Ian Bourgeot tillägger att Arkadia Bookshop också varit värd för en hel massa akademiska och filosofiska diskussioner och evenemang.

– Vi har under åren också fått höra människor tala på scenen om väldigt svåra saker. Det är många som genomgått stora svårigheter i sina liv och jag har på känn att Arkadia varit rätt plats att tala ut om dessa känsliga och personliga frågor.

”Vi är alla främlingar”

Bokhandels ägare, Ian och Liisa Bourgeout, har med sina böcker och evenemang på otaliga språk lyckats locka en ovanlig blandning av människor till sig.

– Vi är alla i viss mån främlingar för varandra. Vårt mål är att så gott vi kan erbjuda lite tröst hos varandra och ett slags skyddad zon från den ibland rätt galna värld vi lever i.

För den som besökt Arkadia International Bookshop är det rätt klart att det inte är en alldeles vanlig bokhandel, utan också något av ett folkets universitet och ett socialt center.

– Jag har egentligen igen aning om hur det blev så här och då måste jag påminna dig om att nästan ingen kom in i bokhandeln under de första veckorna! Sen tipsade en bekant bokhandlare mig om att jag borde ordna program på konstens natt – kanske lite poesi. Då sade jag spontant: nej, det kan jag inte göra!
Egentligen är jag väldigt blyg och hade aldrig ordnat en fest.

Så kom konstens natt och Ian Bourgeot överlevde pärsen. Därefter blev det småningom ett evenemang i månaden sedan ett per vecka och nu så gott som varje dag.

– Men än idag är jag överraskad över att Arkadia finns kvar, att bokhandeln fortfarande är öppen, säger Ian Bourgeot

Text: Marcus Floman
Foto: Otto Ekman

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.