Färgrik beskrivning av saknad

av Rosanna Fellman

I den nyutkomna bilderboken Skuggorna av Maija Hurme och Anssi Hurme skildras saknad genom ett känslosamt och lärorikt bildspråk. Maija och Anssi Hurme har tidigare samarbetat i bilderböckerna Under täcket- (2012) och Fladdermuspojken (2014). Maija Hurme är aktiv illustratör och tar verkligen ut sin färganvändning på ett sätt som gynnar både handling och miljö i Skuggorna.

Huvudpersonen i Skuggorna är ett barn i dagisåldern som känner ångest och saknad. En saknad som visar sig i form av en skugga i barnets sovrum. Barnet frågar varelsen: ” – Har du sett min mamma?”. Mammans frånvaro kommenteras diskret längs med bokens gång som en undangömd påminnelse. Till en början besväras endast barnet av en skugga men sedan dyker även en till skuggvarelse upp som börjar följa barnets pappa. Barnet klarar inte av att leka på dagis på grund av skuggan och pappan tappar bort sin väska på grund av skuggan. Skuggornas utseende går i stiltyp med japanska Studio Ghiblis karaktärer och skuggorna kan till en början uppfattas som skrämmande och besynnerliga. Under handlingens gång förändras skuggornas symboliska värde från ångest till en mer beskyddande och frigörande roll i saknadsprocessen. Mot slutet får skuggorna en roll som beskyddare och barnet accepterar saknadens innebörd.

Bilderboken speglar olika känsloslägen i tematiska färger: marinblått, gröngrått och senapsgult. Vid mer känslosamma och avgörande händelser används mörka och dramatiska färger som ofta tar upp hela uppslag. De mer alldagliga händelserna har vitt som bakgrundsfärg och där utspelas flera händelser under ett och samma uppslag. De dramatiska och intensiva bilderna varvas med de vita uppslagen, vilket leder till en växelverkande berättandestil. Vid handlingens vändpunkt sker en frigörelse från skuggorna varpå färgpaletten expanderar till mer behagliga färgtoner. Huvudkaraktärens känslor går hand i hand med bildfärgerna som förmedlar handlingen till perfektion.

Bild och text smälter dessutom samman och kompletterar varandra genom att fungera i samspel, som en bra modern bilderbok bör göra. Från en ångestfylld dag på dagis med skuggan kommer huvudkaraktären hem tillsammans med pappan. Då följer följande text: ” – Det gör ingenting, sa pappa och hämtade torra kläder åt mig.” Bilden bredvid texten visar att huvudkaraktären kissat ner sig på grund av att skuggan ockuperat toaletten. Här formas ett stadigt samspel mellan bild och text som inte fungerar utan varandra.

Skuggorna är en lärorik och starkt känslosam bilderbok som lämpar sig för många åldrar. De minsta kanske inte greppar handlingens symbolik men bilderboken kan fungera som ett hjälpmedel för att förklara känslor som saknad. Boken är tillägnad ”till de saknade” men det är den andra sidan som förmedlas i boken, den sida som saknar. Med sin djupa tematik och taktfasta färganvändning förmedlar Maija och Anssi Hurme en berättelse som fungerar både för barn och vuxna, som kan ge ett grepp om hur saknad kan se ut.

Text Rosanna Fellman
Illustration Maija Hurme

Maija Hurme och Anssi Hurme: Skuggorna. Schildts &
Söderströms, 2018.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.