Det är dags att komma ut ur toaletten

av Rosanna Fellman

När jag gick på femman i lågstadiet skrek jag av rädsla i skolans korridorer. Jag vägrade gå in till rummet som väntade på mig. Den fasansfulla skolhälsovårdaren som hade kommit fram till mitt efternamn i alfabetet kallade på mig. FELLMAN, ropade hon efter mig i korridoren när hon såg hur jag rymde in på toaletten. Jag var elva år och hade låst in mig på toaletten i min lågstadieskola i Jakobstad för att jag vägrade bli vaccinerad.

När mässlingshysterin bröt ut tänkte jag på mitt motstånd. Hur jag var elva år gammal och inte förstod poängen med att sticka in min nålfobi i kroppen, bara för en möjlig smittorisk. Inte i någon historiebok förekommer epidemiutbrott av sådana sjukdomar i det moderna Finland. Finland är det trygga paradiset där vi kan göra hur som helst för här är vi trygga mot tsunamin och mässlingen. Att invagga sig i trygghet om folkhälsan fungerar inte, om vi inte är redo att backa upp vissa grundvalar såsom vaccinering.

På ett flertal ställen i landet har det på sistone framkommit fall av mässling. Att Larsmo fått sin beskärda del av pekpinnarna beror på den religiösa ideologi som har fäste i området. I antivaccin-kretsarna är mothugget en revolt mot att gå i den stora massans breda spår. Att en del är redo att riskera andras liv och hälsa visar på den polarisering som existerar mellan olika ideologiska grupper i Finland. Medmänsklighet gentemot flocken eller gentemot ”de andra” borde inte utesluta varandra. Att avsiktligt utsätta andra för smittorisk tyder kanske främst på en vilja att  skydda sina egna, men också på att man vill skada oliktänkande. Tankesättet ”den egna gruppen framom medmänskligheten” är mycket oroväckande och blir förödande i längden.

En annan problematisk aspekt är hur äldre personer som överlevt mässling utan komplikationer förhåller sig till sjukdomen. Egna erfarenheter är inte likvärdiga med statistik och egna minnesbilder från barndomen är inte nödvändigtvis historiskt korrekta – och inte alltid relevanta eller giltiga i vår samtid. När det gäller flockimmunitet och komplikationer måste kvantitativ statistik besvara frågorna, inte egna anekdoter på Facebook.

Att låta bli att vaccinera sina barn är att inte lita på sina medmänniskor. Det går inte att låsa in sig på toaletten och förvänta sig att ett barnsligt motstånd mot medicinsk fakta ska sluta lyckligt. Till slut fick skolhälsovårdaren upp dörren där jag gömde mig och jag blev tvungen att möta det jag så envist försökte undvika. Att våga lita på vetenskapen och den statistik som utbildade individer framför och andra utbildade individer granskar är det som krävs för att vi ska överleva. Trots att jag har mina egna övertygelser kan jag inte förkasta legitima vetenskapliga forskningsresultat. Trots att jag ville sparka hälsovårdaren i fejset gjorde jag inte det, eftersom jag fick fakta förklarat för mig. Det är dags att sluta låsa in sig på toaletten och istället börja lyssna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.