När spelandet tar över

av Lotta Green

Tänk om ett beteende skulle ta över hela ens liv, utarma en och göra en till slav under sina laster. Det ligger någonting djupt mänskligt över det – rädslan för att tappa kontrollen över något som till en början tedde sig som ett oskyldigt nöje. Borgåbon Mattias Boström har skrivit en bok om hur det gick till när han spelade bort allt. Bli inte fast! är en liten men tankeväckande bok som ligger i tiden både på grund av sitt tema och sitt format: Den får mig att tänka på att det faktiskt är möjligt för nästan vem som helst att skriva sin bok.

Berättelsen börjar i Boströms barndom, det är 1980-tal och han sitter i rökiga caféer med sin pappa som också spelar. Omgivningen är lockande och tilldragande. Cafémiljöerna skapar kokonger av välmående, världen utanför står på paus och endast det bedövande ljudet av spelmaskinerna rår. Det enda man hoppas på är att få höra det rasslande ljudet av slantar som rinner ner i luckan.

På tvåtusentalet blir nätcasinon det gängse sättet att jaga snabbvinster. Ungefär samtidigt dyker möjligheten att ta snabblån upp – och det är skrämmande med vilken effektivitet de här två samarbetar till att sätta allt fler i djup ekonomisk knipa. Hoppet om storvinsten är drivande – att råka på den där vinsten som magiskt ska nollställa alla skulder. Samtidigt som Boström går och hoppas på att vinna, vrider det ständiga spelandet de sista dropparna ur hans ekonomi.

”När man misslyckas så höjer man tempot och blir aggressivare för att man resonerar att man vinner snabbare tillbaka det man just förlorat.”

bröllop står inför dörren och Boström har utmaxat sitt bankkort, sitter med en betydande skuld, har använt alla snabbkrediter och inte heller kan låna mer av vänner och släktingar, känner han sig tvungen att berätta för sin blivande fru vilken situation han befinner sig i. Det är ett avgörande ögonblick – det är här som människan bakom  fasaden av beroende stiger fram. Man lockas till att tro att han har bestämt sig för att sluta.

Men han åker dit igen, han fortsätter spela, och denna gång ännu mer.

”Spelbegär har inget med förstånd att göra. Du kan inte förklara för en människa utan spelbegär hur det funkar.”

Bli inte fast! är en lättläst historia som trots sina få sidor lyckas fängsla och beröra. Det är häpnadsväckande hur mycket en människa kan dölja och förtränga, bara för att inte tappa masken inför familj, vänner och samhället. Då Boström erkänner för sig själv och sin fru att han spelat för mer än han någonsin har haft råd med, är det till en början inte själva spelproblemet som är i fokus – snarare är han mån om att sopa bort alla spår så att ingen ska få veta om det. Drömmen om att ha allt det där ”som man ska ha” – egnahemshus, prylar samt att kunna åka på semesterresa, mal ständigt i bakgrunden. Det som krävs verkar vara ett uppvaknande och en insikt för att komma till slutsatsen att livet kan gå ut på mer än att spegla sig i blanka bilar och bo i egnahemshus.

De som är på det humöret kan hänga upp sig på det pratiga språket eller de enstaka språkfel som förekommer – själv är jag snarare benägen att betrakta språket som en orsak till att boken känns fräsch. Det är fascinerande med litteratur som inte härstammar från etablerade författare. Det finns något ovårdat och vilt i den – dialektala uttryck och ett resonerande som får mig att tänka på hur man talar om sitt eget liv med sina närmaste vänner.

Mattias Boström: Bli inte fast!
En sann historia 
om spelberoende.
Books on Demand, 2018.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.