Sömniga surikater i sympatisk somna in-bok

av Sara Pollesello

Läggdagsritualer står som tema i Linda Bondestams sympatiska bilderbok God natt på jorden, där den lilla rymdvarelsefamiljen med ett teleskop observerar vad som händer på jorden om kvällen. Rymdfamiljen följer med spänning med hur det går med insomnandet för bland annat apungen som behöver höra 73 sånger på ukulele, de kvälls­yogande surikaterna och familjen uggla – som förstås inte nattas men dagas: ”Dagi dagi”, då de somnar på morgonkvisten.

Bondestam är sedan tidigare uppmärksammad och prisbelönt som illustratör och debuterar nu med God natt på jorden som producent av både text och bild.

Boken innehåller sparsamt med text, som utvidgas i samspelet med illustrationerna. Som då texten lyder ”Så där, nu kan också Hjärtesmulan sova gott!” och illustrationen visar hur barnet Hjärtesmulan omringad av alla favoritleksaker förvisso sover förnöjt mellan sina föräldrar, vars påsar under ögonen och bistra miner däremot skvallrar om att de kanske inte är helt nöjda med arrangemanget. Mamma sengångare omnämns i texten också bara som en hängmatta.

Liksom det lilla formatet skvallrar om är det här en bok för de allra minsta, men den rymmer ändå en hel del humor som tilltalar också en vuxen (med)läsare. Humorn rör sig på flera nivåer i både text och bild: ett uppslag med sura grändkatter följs av surikatfamiljen på savannen och pappa kiwi slocknar själv efter att ha lekt flygrussin med barnen i flera timmar för att dessa ska somna.

Bondestams främsta styrka ligger i illustrationerna och detaljrikedomen i dessa. I God natt på jorden är en snillrik detalj de avklippta sidor som blir täcken för karaktärerna. På så vis får läsaren också vara med och bädda ner dem som ska sova (eller upp dem som ska vakna). En kul grej blir också Bondestams egna böcker som figurerar i illustrationerna, till exempel då axolotlen på havsbotten läser sin favoritbok God natt på jorden.

God natt på jorden är mysig och rolig. Här finns absolut inget farligt, inga monster under sängarna eller andra hemskheter. Bara en massa djurbarn och deras föräldrar, som gör allt för att få dem att sova.

Linda
Bondestam
(text & bilder): God natt på
jorden.
Förlaget, 2018.

Lämna en kommentar