Tre frågor till Philip Teir

av Lasse Garoff

festivaldirektör för Helsinki Lit som 17–18.5 arrangeras för femte gången på Savoy-teatern i Helsingfors.

1.Vad är det intressantaste i årets program?

– Det blir jättespännande att se diskussionen mellan André Aciman, författaren till Call Me By Your Name och Boodi Kabbani, som är en syrisk skådespelare som har etablerat sig i Finland. Kabbani är Jussi-nominerad för sin roll i indiefilmen A Moment in the Reeds som har vissa likheter med Call Me By Your Name.

– Hassan Blasim representerar också något helt unikt i den finländska litteraturen, och han intervjuas av Laura Saarikoski som precis har kommit hem från USA. Det samtalet ser jag fram emot. Och så ska jag själv intervjua Rachel Cusk. Hennes romaner är en av mina stora personliga upptäckter, de handlar om hur det kollektiva försvinner i tiden vi lever i, då alla har sin egen berättelse.

2. Hur har festivalen etablerat sig?

– Framför allt har det varit jätteroligt. Festivalen kom igång bra, Yle var med redan det första året och gav festivalen en spridning. Våra nätverk till festivaler i Norden och i Tallinn har utvecklats. Vårt arbete ligger på en professionell nivå.

– Utmaningen är att få en säker finansiering. I år fick vi ett lite större stöd från Helsingfors stad. Och ingenting är ju säkert på sikt, men vi har själva gått och väntat på att få en signal från staden om att vi är en etablerad festival. På en karta över norra Europa finns vi nu med som en trovärdig litteraturfestival.

3. Vilka framtidsplaner har festivalen?

– Vi har hittills alltid arbetat enligt principen ”if it’s not broken, don’t fix it”. Risken finns alltid att man börjar tänka att eftersom det går bra ska vi bli större, ha fler scener. Men vi är bara två personer som jobbar med festivalen, och fler scener eller fler dagar skulle kräva en större organisation. Just nu har vi inga planer på att växa kvantitativt.

– Men varje år har vi diskuterat att det skulle vara roligt att ha läsningar. Folk borde kunna komma och höra författare läsa. Det skulle vara roligt att få med det i programmet.

Foto: Wikimedia Commons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.