Tre frågor till Nick Brandt

av Mira Berndtson

Fotograf, vars utställning Inherit the Dust pågår på Nationalmuseet i Helsingfors fram till den första september. Brandt ställer ut panoramafotografier av djur i deras forna miljöer, som numera tagits över av människor, med ödesdigra följder.

1. Vad har inspirerat dig att dokumentera utrotningshotade djur?

Östafrika är en av de sista platserna på jorden där det fortfarande är möjligt att blicka ut över slätterna och se flera olika arter med ett enda ögonkast. Den här prakten har en stark inverkan på de flesta människor och en förmåga att fylla även de mest avtrubbade med en djup känsla av förundran.

2. Har ditt arbete haft någon effekt?

Jag skulle inte fortsätta om jag inte trodde att jag kan påverka. Jag tar inte de här fotografierna som något slags testamente över en förlorad kamp. Ett bevis på det är den ideella organisationen Big Life Foundation, som jag grundade 2010 i Kenya och Tanzania. Den sysselsätter över 300 ortsbor som skyddar cirka 8 000 kvadratkilometer ekosystem. Jag syftar till att skapa uppmärksamhet kring den pågående ödeläggelsen, i hopp om att människor ska engagera sig i frågan.

3. Finns det hopp för de utrotningshotade vilda djuren?

Ja. Vi kan fortfarande dämpa de värsta konsekvenserna av den skadegörelse som människan åstadkommit. Miljöskydd och ekonomiska intressen kan gå hand i hand. Som ett resultat av Big Life Foundations arbete har till exempel tjuvjakten minskat drastiskt.

Foto: Joshua Yeh

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.