Att springa ikapp med sin livslögn

av Zinaida Lindén

Den 50-åriga Claire (Juliette Binoche) är litteraturvetare som håller föreläsningar om Farliga förbindelser av Choderlos­ de Laclos och Ett dockhem av Henrik­ ­Ibsen vid universitetet. Privat är hon en frånskild tvåbarnsmor som i likhet med Binoches rollkaraktär i Claire Denis Min inre sol vägrar att kasta yxan i sjön.

Den tappra fransyskan som övergivits av sin exmake (Francis ­Lepay) dejtar den unge Ludo (Guillaume Gouix) – som ser ner på henne. En gång ringer hon upp Ludo och råkar växla några ord med hans 24-årige rumskamrat Alex (François Civil). Driven först av voyeurismen gentemot Ludo och senare av nyfikenheten på Alex skapar Claire ett falskt Facebook-konto där hon låtsas vara en ung, söt kvinna vid namn Clara. Någonstans i internetdjungeln stjäl Claire ett antal bilder och videor som föreställer en ung skönhet (Marie-Ange Casta).

I dessa lånta fjädrar kastar Claire sig huvudstupa i en virtuell relation. Först är hon på spaning efter korta kickar, men allteftersom Alex blir fascinerad av ”Clara” börjar de tala i telefon. För Claire blir detta umgänge som Ventoline för en astmasjuk. Utan det har hon svårt att andas, menar hon. Snart är ett ömsesidigt erotiskt beroende ett faktum. Frågan är hur länge Claire lyckas att rida på den virtuella vågen utan att trilla ner: Alex vill ju träffa ”Clara” offline. Är Claires väv av lögner bara en verklighetsflykt och ett sätt att få bekräftelse – eller något mer?

Allt detta skulle knappast vara av något större intresse om det inte fanns en annorlunda ramberättelse i Inte den du tror. I introduktionen möter vi nämligen Claire på en psykiatermottagning. Hon är särskilt nervös eftersom hon måste berätta sin historia på nytt för en vikarierande psykolog (Nicole Garcia). Sakta men säkert utvecklas en besynnerlig saga som ibland för tankarna till L’Adversaire/ Motståndaren (2002) med Daniel Auteuil som mytoman. Är det bara en tillfällighet att Motståndaren är regisserad av Nicole Garcia som gör en minnesvärd biroll i Inte den du tror? Här spelar hon närmast en ödets gudinna. Allt eftersom berättelsen växer fram får psykologen svårare att förhålla sig oberörd till Claires livslögn.

Filmregissören Safy Nebbou (Dans les forêts de Sibérie) och hans filmfotograf Gilles Porte har lämnat de sibiriska skogarna och gett sig i kast med ett filmiskt pussel som förför i synnerhet den tittare som är intresserad av det kreativa skrivandets villkor (hälsningar till François Ozons Dans la maison).

Inte den du tror är knappast något mästerverk. Då och då tappar storyn trovärdighet, men tack vare det suveräna skådespeleriet och det skickliga fotot fokuserar man som åskådare främst på de intensiva känslorna. På plussidan finns även en viss civilisationskritik: här skildras socialnätverkens grepp om den moderna människan.

Den förträffliga Binoche har aldrig varit rädd för att framstå som oglamorös. I och med att hon blir äldre verkar hon ha bara roligare med att kunna satsa på nya roller som både fascinerar och stör.

Zinaida Lindén

Celle que vous croyez
(Inte den du tror)
Dramakomedi. 102 min.
Frankrike/ Belgien, 2019.
Regi: Safy Nebbou
Manus: Safy Nebbou och Julie Peyr, efter en roman av Camille Laurens
Foto: Gilles Porte
I rollerna: Juliette Binoche, François Civil, Nicole Garcia, Guillaume Gouix, Marie-Ange Casta, Francis Lepay

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.