Den jämlika fisen

av Ida Therén

Jag har aldrig riktigt fattat när ”kiss- och bajsåldern” inträffar eftersom den verkar vara mer eller mindre konstant, eller i alla fall gå i vågor, under hela förskoleåldern. Och för vissa stannar den resten av livet. Det finns få saker som är lika universellt underhållande som pruttar. Nej, då menar jag inte bara för småbarn utan om vi är ärliga tror jag de flesta vuxna också tycker det är kul. Pruttkuddarna har varit en stabil favorit för barn och vuxna så länge de existerat. Det är också det föremålet som dominerar omslaget på den nya barnboken Fisens liv (Schildts & Söderströms), som för att signalera att den här boken om pruttar inte bara handlar om ärtsoppa och laktosintolerans.

Det här poetiska verket utforskar humorn i hur vi som människor är rätt tramsiga, bakom våra fasader av allvar och ”viktighet”. Nya Tesla-bilar har en funktion på den stora skärmen som styr bilen: en inbyggd digital pruttkudde, i de flesta av bilens säten. Prutthumorn, något som tycks förena oss genom alla tider. Det skulle inte förvåna mig om det fanns något liknande pruttkuddarna redan på stenåldern, typ nån kroppsdel från ett djur som de lade under hövdingens plats när den agerade uppblåst.

Fisens liv är en vackert illustrerad bok för alla med prutthumor. Den är främst tänkt för barn, men den är kul för vuxna också.

”En serie pruttar slank ut i en hiss

madamen som släppte dem brast ut i fniss

för pruttarna lät som en glad liten visa

en sång om hur skönt det kan vara att fisa.”

Illustrationerna av Sanna Mander är oemotståndliga och fulla av humor, liv och kreativitet, med en fräsch blandning av 1960-tal, samtid och något typiskt färgstarkt finskt, i sina knalliga miljöer. Vi får se pruttande kungafamiljer, skurkar, atleter, dykare och snobbiga äldre med alla möjliga sorters bakgrund och hudfärg, i en lekfull blandning. Texten av Malin­ Klingenberg – som skrivit en rad böcker för barn och unga tidigare – är på rim, med en humor som ger Lennart Hellsing-vibbar. Personligen tycker jag att många fler barnböcker borde vara på rim, att det är en underskattad form som brukar vara väldigt uppskattad av barn.

”En dykares våtdräkt var inte helt tät

en fjärt klämdes ut i Atlanten och smet

den virvlade runt och såg hemska vidunder

sen steg den till ytan och sprack, vilken blunder!”

Det poetiska språket är inte helt barnanpassat och kan kräva en del förklaring för de yngsta läsarna – och ibland även de lite äldre (jag vet inte hur många sexåringar som har koll på vad ”mogendans” eller ”flatulens” är för någonting) men samtidigt kan jag uppskatta att man tar ut svängarna och vågar utöka läsarnas vokabulär med nya begrepp.

”En matfrisk figur skulle råna ett kök

men kocken blev vettskrämd och släppte en mök

den osade vidrigt, som rutten fondue

och tjuven blev tvungen att kräkas och fly”.

Här tror jag många barn undrar över såväl ”mök” och ”fondue”, men varför inte lära sig lite mer om kulinariska specialiteter och dialektala uttryck för pruttar en tisdagskväll med mamma? Vilket annat tillfälle är bättre för att fråga sin vuxna om vad okända ord betyder än när man ligger och myser med en bok i soffan eller sängen.

Det finns en anledning att vissa saker är komiska, för i princip alla människor. Som så ofta kan även tramsig humor innehålla djup sanning. Det är ofta just tramset som förenar oss, oavsett språk, hudfärg och kultur. Det grundläggande i våra kroppar som vi alla delar och som alla tycker är lite komiskt och pinsamt, oavsett vem vi är i världen. Alla pruttar, får vi lära oss i boken – till och med änglarna fiser på omslaget. Oavsett vem du är och vad du har för status i samhället förenas vi av pruttarna. Det finns något fint existentiellt i budskapet – att bakom alla fasader och kostymer och masker vi sätter på våra mänskliga kroppar, så är vi alla samma inuti. Och Fisens liv påminner oss om den viktiga existensiella kunskapen att vi alla är lika mycket värda.

Illustration: Sanna Mander

Malin Klingenberg (text) & Sanna Mander (illustrationer): Fisens liv
Schildts & Söderströms, 2019.

Lämna en kommentar