Tre frågor till Ylva Perera

av Mira Berndtson

Ordförande för Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF), om det nya projektet Kritikbyrån i samarbete med Svenska kulturfonden.

1. Vad är Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker?

– IFFF är en gruppering med personer som är verksamma som kritiker inom konst och litteratur i Finland på svenska. Föreningen uppstod för att uppmärksamma de dåliga villkoren för frilanskritiker och för att erbjuda kollegialt stöd. Vi vill öka synligheten för kritiken, skapa nätverk inom Norden och höja kompetensen genom att ordna seminarier och workshops.

2. Vad går det nya projektet Kritikbyrån ut på?

– Kritikbyrån är ett treårigt projekt som finansieras av Svenska kulturfonden. Kritiker får varje år ansöka om att komma med i projektet, sedan får de arvodena för sina recensioner fördubblade när de skriver för finlandssvenska medier. Vi kommer att ha ett maxbelopp för hur mycket varje person kan få av byrån varje år, så att så många som möjligt kan vara med men förhoppningen är att summan ska vara såpass stor att det ska ge kritikerna mer tid att satsa på att skriva bra recensioner. Det leder förhoppningsvis också till att antalet kritiker ökar och att vi får en större diversitet och jämlikhet. Det ska inte vara en klassfråga, att verka som kritiker ska vara en seriös del av yrkesidentiteten.

3. Varför behövs IFFF?

– Vi behövs för att uppmärksamma frilanskritikernas villkor och för att skapa synlighet för och stärka kritiken för att den finlandssvenska kulturen och konsten ska må bra. Levande konst behöver levande kritik som placerar in den i ett historiskt och politiskt sammanhang och skapar en diskussion. Kritik är inte bara journalistik utan också en kulturbärande genre.

Foto: Pontus Ferneman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.