Våldet alla försöker dölja

av Christin Sandberg

Monika Fagerholms nya roman, Vem ­dödade bambi?, handlar om Gusten, en förövare vars minnen jagar honom efter en gruppvåldtäkt några år tidigare. Visserligen friades han i den efterföljande rättegången. Men offret, flickan och simhoppet, Sascha Anckar dör i en överdos några år efter övergreppet.

Under gruppvåldtäkten, som ägde rum hemma hos överklasspojken Nathan i villastaden, deltog fyra killar. Den drivande var Gustens kompis Nathan. Han hade planerat övergreppet eftersom han ville ta ut sin hämnd på flickvännen Sascha, som nyss hade lämnat honom.

Sascha Anckar dör inte av våldet hon utsätts för, men tystas effektivt inför rättegången genom en ekonomisk överenskommelse mellan de anhöriga från den ekonomiska och sociala överklassen.

Anhöriga som vill släta över för att snabbt kunna skynda vidare i livet. Några av dem lyckas, andra ser sitt liv raseras. Konsekvenserna av övergreppet tycks bero på bakgrund och kön. Nathans far går vidare utan större svårigheter, medan mamman, med en spikrak karriär som ultraliberal streber men med en uppväxt på barnhem, faller.

Fagerholm berättar om våld, misshandel och sexuella övergrepp som inte är direkt dödliga, men som sakta bryter ner offret och leder till en för tidig död.

Det är också en berättelse som visar hur lätt många av dessa förövare kommer undan. Hur svårt det är att som utsatt få förövaren dömd i rättegång. I den här boken frias Gusten och två andra av de inblandade helt. Nathan får en villkorlig dom.

Trots många upprepningar finns det ett driv i boken. Och det är svårt att sluta läsa när man väl börjat, eftersom man vill veta vad det är som har hänt, vilka mörka minnen som jagar Gusten, vilket inte beskrivs förrän halvvägs in i boken.

Innan dess har många, alltför många, romanfigurer hunnit passera. Och det är svårt att riktigt lära känna någon av dem på djupet.

Samtidigt finns det en poäng med att Fagerholm skriver fram alla dessa bifigurer och deras relationer, eftersom det därigenom framkommer ett mönster. Det handlar om männen. Alla män (utom en?) som förekommer i boken är otrogna, använder våld i sina nära relationer eller har begått övergrepp.

Och de som står runtom gör allt för att ingen ska veta något.

Foto: Nina Ahtola

Monika Fagerholm:
Vem dödade bambi?
Förlaget, 2019

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.