Att ta hand om sin flock

av Lisa Gemmel

Som vuxen är det inte alltid lätt att svara på ett barns frågor. Varför metron låter som den gör går att prata sig runt när de tekniska kunskaperna fallerar, men de stora svåra frågorna kräver mer av oss vuxna. Hur bebisar kommer in i magen, och om farfar kommer dö nu när han är gammal, är frågor som förtjänar ärliga svar, även när de kommer från en fyraåring. För den vuxna som har svårt att sätta ord på svaren till de stora frågorna, är böcker ofta till god hjälp.

Vi är lajon! inleds fylld av lek och fantasi. Lillebror och storebror är lajon på savannen. De är en flock som gör allt tillsammans; jagar pappagnun och mammagasellen och vilar. Men en dag vill inte storebror leka. Han har ont i magen. Det magonda är en allvarlig sjukdom som gör att storebror måste bo på sjukhus, i en bur, precis som på zoo!

Storebror orkar inte leka som vanligt längre och snart så tappar han sin päls. Lillebror blir ensam kvar på savannen och har svårt att vara det lugna barn som läkare, föräldrar och situationen kräver. Men ändå är lillebror där för storebror, lajonet, som man är i en flock.

Jens Mattssons berättelse blir större med hjälp av Jenny Lucanders känslofyllda bilder. När jag kommer till sista uppslaget i Vi är lajon! har jag svårt att hålla tillbaka tårarna. Storebror ligger hårlös i sin bur och lillebror har fått krypa ner till honom, bredvid sängen sitter mamman och gråter. Pappan ordnar planlöst med en vas med blommor, fastän de redan är i ordning. Medan lillebror och storebror pratar om hur de snart ska gå på jakt igen, ser den vuxna läsaren ett barn som kanske inte kommer att överleva sin cancer.

Vi är lajon! är en fantastisk bok som förtjänar att läsas av många. Den är också ett utmärkt stöd i samtal mellan barn och vuxna om allvarliga sjukdomar, om att ligga på sjukhus och om att barn också kan dö.

Mattssons text och Lucanders bilder skapar tillsammans en finstämd berättelse om vikten av lek för barn som är sjuka. Den handlar också vad det innebär att vara en flock. Medlemmarna i den finns där för varandra, även när någon blir sjuk.

Jens Mattsson och Jenny Lucander: Vi är lajon
Förlaget, 2019.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.